Financiële markten laten de afgelopen dagen een voorzichtig herstel zien. Analisten kijken alweer optimistisch naar boven nu rente- en inflatieangst wat naar de achtergrond verdwijnt. De relatief lage omzetten op de beursvloer vertellen echter een ander verhaal. Het sentiment lijkt eerder afwachtend dan bullish. Dit is een herstel met een dun laagje vernis.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De afgelopen drie maanden heeft zich een kleine lentecrash voltrokken. De AEX daalde van 478 punten in april naar een voorlopig dieptepunt op 412 punten half juni. FED voorzitter Ben Bernanke gaf persoonlijk de laatste slinger naar beneden met zijn boodschap dat de inflatie oploopt terwijl de economie stagneert. Zestien renteverhogingen op rij ten spijt.

Het renteverhaal mag dan misschien 'yesterday's news' zijn, de volatiliteit bij aandelen, grondstoffen en edelmetalen wijst op onzekerheid over de houdbaarheid van het huidige groeitempo van de economie. Verder zien we nog geen 'capitulatie' bij particuliere beleggers terwijl professionele partijen weinig aanstalten maken om nu groot in te stappen. Een derde (en laatste?) ronde in deze correctie is mijns inziens een realistisch scenario.

Er zijn, behalve inflatie, nog andere onevenwichtigheden in de Amerikaanse economie. Een veel te dure dollar, torenhoge tekorten op begroting en handelsbalans, de afkoelende huizenmarkt en hoge energieprijzen. Wall Street eindigde maandag in het rood door flink tegenvallende huizencijfers. Een nieuwe angstgegner? Ik blijf voorlopig grotendeels liquide aan de zijlijn. Beter iets te laat weer ingestapt dan veel te vroeg.