Het sentiment was al niet best, maar de toespraak van FED voorzitter Ben Bernanke zette voor veel beleggers alle seinen op rood. Zijn boodschap, de inflatie loopt op terwijl de economie stagneert, gaf aanleiding voor nieuwe rentevrees en dieprode koersen. De AEX index en veel andere indices staan op kraken. De hamvraag: snel wegwezen of juist nu bodemvissen?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Bernanke stelde onomwonden dat de recente inflatiestijging een 'onwelkome ontwikkeling' is. De Amerikaanse inflatie is vanaf 2002 verdrievoudigd naar 3,4 procent. Dit ondanks zestien renteverhogingen, dus de zeventiende komt er deze maand aan. Ook zijn opmerking dat de economie in 'een periode van overgang' (lees een lagere groei) is terechtgekomen viel beleggers rauw op het dak. Rente en inflatie zijn opeens weer serieuze angstgegners.

Als reactie op een hogere rente in de VS kon de dollar weer iets aantrekken. Een 'false move' mijns inziens. Fundamenteel is het waardepapier minstens 20 procent overgewaardeerd. Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in vijftien maanden tijd opgelopen naar 5,7 procent. Elke dag lenen overheid, ondernemingen en particulieren 3 miljard dollar van de rest van de wereld. Als China bijvoorbeeld zijn yuan revalueert, dan wacht Amerika (en Europa) een harde landing.

Diverse beurzen dreigen ondertussen door belangrijke steunniveaus te breken. De AEX index sloot dinsdag net onder de 428 punten, de bodem van de stijgende trend die recentelijk twee keer succesvol werd getest. Zakken we verder dan fungeert die grens als weerstand en gaat technisch het luik open naar niveaus van 420 punten en vervolgens 405 punten. Hoewel ik sceptisch blijf over de voorspellende waarde van 'lijntjestrekken' kan dit ook als een self-fulfilling prophecy werken.

De Amerikaanse economische weegschaal wordt onevenwichtiger. Bedrijfswinsten blijven vooralsnog redelijk op pijl maar daar staan inflatie, een afnemende economische groei, de overgewaardeerde dollar, een afkoelende huizenmarkt en hoge energieprijzen tegenover. Bovendien neemt onder beleggers de risicoperceptie toe. Bodemvissen lijkt aantrekkelijk. De kans is echter groot dat u straks vallende messen mag proberen op te vangen.