Zo langzamerhand zien we als consument producten op de markt verschijnen waarbij nanotechnologie een grote rol speelt. Met name het superglad maken van oppervlaktes waardoor vuil zich niet kan hechten of vocht er niet in kan trekken, spreken tot de verbeelding. Bijvoorbeeld een stropdas die wordt overgoten door koffie en een stuk papier dat ondergedompeld wordt in water. Geen vuil of vocht blijft achter of trekt er in. Is een nieuwe hype geboren?

Door Wilbert Geers van Blikopdebeurs.com

Die nanoproducten zijn in de industriële en medische wereld al veel langer in gebruik en vooral in ontwikkeling. Nanotechnologie biedt vooral mogelijkheden om veel efficiëntere en goedkopere productiemethoden en processen te bereiken in hardware voor ICT en in de biomedische technieken. Hierbij gaat het o.a. om de miniaturisering van routers, splitters, data-opslag, maar ook het maken van lichtgewicht materialen in de auto-, vliegtuig- en ruimtevaartindustrie, onderhoudsbesparende coatings. Maar ook toepassingen in de biomedische wereld, zoals diagnostiek, weefselaanmaak, bloedanalyse en sporenonderzoek etc.

Na de ICT en internetbubble van rond de eeuwwisseling werd in de beleggerswereld al de volgende hype aangekondigd: nanotechnologie. En hoewel je zo af en toe wel een opleving ziet in de nanotechfondsen is die hype er zeker nog niet. De ontwikkelingen gaan weliswaar in een razendsnel tempo en de mogelijkheden zijn enorm, echter de hype laat op zich wachten… Uiteraard zijn er fondsen die al meervoudig zijn verdubbeld en was er rond de jaarwisseling van 2003 op 2004 zeker sprake van een markante stijging.

Waarom dan toch geen hype? Enerzijds doordat we wellicht wat wijzer geworden zijn door de vorige hype. Men is toch wel een beetje geschrokken van de ICT bubble debacle. Anderzijds moeten er producten komen die tot de verbeelding spreken van mensen, waardoor aandelen van bedrijven gekocht gaan worden.

Neem Google of TomTom: iedereen kan zich daar wat bij voorstellen, maar of een batterij nu volop gebruik maakt van nanotech en daardoor langer meegaat of heel klein gemaakt kan worden zal iedereen worst zijn. Ik zie die hype in nanotech dan ook niet zo komen. Uiteraard zullen bedrijven die winsten maken en goede producten leveren boven het maaiveld uitsteken en gekocht gaan worden. Wel verwacht ik dat bedrijven die nanotechnologie gebruiken en ontwikkelen een betere koersontwikkeling zullen laten zien dan de markt.

Om één en ander te volgen kijk in naar een tweetal indices: de NNZ van Merrill Lynch en de PXN van Lux Nanotech. In beide indices zijn een mandje met aandelen uit de nanotech en nanotech-investeringmaatschappijen opgenomen. De PXN is zelf als powershare tracker genoteerd aan de Amex en is bij een goede broker in Nederland te koop.