"Mensen maak je niet druk". Aldus Geert Schaaij in het programma Business Class van Harry Mens. De vermogensbeheerder is 'blij' met de daling op de aandelenbeurzen. Inflatie is een "tikkeltje hoger", maar er kan nu goedkoop gekocht worden. Blue chips als Philips en Hagemeyer bijvoorbeeld. Maar ook De Nederlanden Compagnie. De Nederlanden wie? Kleine fondsen met nog kleinere omzetten. Zoals beddenfabrikant Dico. In maart door Geert Schaaij in hetzelfde TV programma als gouden tip naar voren geschoven waarvan de koers wel "een paar keer over de kop" kan gaan.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Later bleek dat Schaaij enkele dagen voor de uitzending alle aandelen van een onderhandse emissie had opgekocht. Wat er na de uitzending met het aandeel gebeurde is inmiddels de ‘Dico affaire’ gaan heten.

De Nederlanden Compagnie, afgekort DNC, valt eveneens in de categorie illiquide fondsen. Er zijn maar weinig koop- of verkooporders nodig om een flinke koersbeweging te bewerkstelligen. Met DNC, een detacheringsbedrijf op het gebied van Finance, Ict, Legal en Management Support, is weinig mis. Het promoten van een klein beursfonds bij een goed bekeken TV programma blijft echter discutabel. Zeker als de positie in het aandeel van de tipgever er niet bij wordt vermeld (DNC), of de informatie niet volledig blijkt te zijn (Dico).

DNC werd in april al besproken in ‘Finance Club’ (pdf-bestand), een maandelijks krantje van International Assets, de werkgever van Schaaij. Het aandeel kreeg toen het predikaat ‘speculatieve koop’ mee. Niet lang daarna kwamen de discussies op beleggersfora, zoals IEX.nl. "Het zou dus best kunnen, dat DNC komend weekend behandeld gaat worden bij Business Class", hoopt de discussie-opener op IEX. En ja hoor, een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen, maar Geert Schaaij wel. Wat het ‘dico effect’ is op de aandelenkoers van DNC zien we maandag.

Nog twee andere kanttekeningen bij het TV optreden van Schaaij. De inflatie een "tikkeltje hoger?" Verdrievoudigd om precies te zijn. De Amerikaanse inflatie (de trigger van de beursdaling) is gestegen van 1,1 procent in 2002 naar 3,4 procent op dit moment. En het aandeel Wessanen dat we moeten verkopen ("ik ben er even klaar mee") is wel opgenomen in de Euro-dutch portefeuille van International Assets. Programma en analist gaan gelukkig op zomerreces.