Opnieuw rennen beleggers massaal via dezelfde draaideur naar buiten. Renteangst stak weer de kop op na tegenvallende inflatiecijfers uit de VS. De AEX index kelderde ruim 3 procent, waarmee de winst van dit jaar geheel is verdampt. Tijd voor een lange beursvakantie of moet je juist kopen als het bloed door de straten stroomt?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

We zetten wat meningen van analisten en websites op een rijtje. Gert-Jan Geels, beleggingsadviseur bij Eureffect denkt dat het allemaal wel meevalt. Tegenover DFT.nl liet hij weten woensdagmiddag al weer enkele aankopen gedaan te hebben. "Een terugslag was te verwachten", aldus de analist. IEX columnisten Cees Smit en Jerry de Leeuw zijn minder zeker. Smit doet "even niks" en De Leeuw vindt een verdere daling "het meest logische scenario", al heeft hij wel een deel van zijn shortposities gesloten.

Tegenvallers

De altijd uitgesproken Kees de Kort van AFS Capital Management constateert dat de beurs wat gevoeliger lijkt te worden voor tegenvallers. Ook wijst hij op een verdere verzwakking van de dollar, me dunkt een groter risico voor de beurs dan een inflatiecijfer van 0,6 procent in plaats van de verwachte 0,5 procent. De afkoelende huizenmarkt wordt ook nog even aangehaald.

AEX Index

Voor technisch analist Royce Tostrams is uiteraard het belangrijkste nieuws dat de AEX index door de technische bodem van 448 punten is gezakt. Dat maakt volgens hem de weg vrij voor een verdere daling naar 427 punten. Het advies is dan ook om de beurs maar even te mijden. Als fundamenteel belegger hou ik echter een gezonde scepsis bij het vermogen om op basis van trends uit het verleden voorspellingen te doen over koersen in de toekomst.

TrendTraders.nl ziet het genoemde steunniveau op 427 punten als een worst case scenario. "De paniek van vandaag wijst op een mogelijke bodem in de maak", aldus de website. De teneur van veel andere commentaren sluit hierbij aan. Een flinke correctie is mogelijk, maar daarna kunnen we weer omhoog gaan kijken. Let wel, garantie tot de voordeur.

Mijn mening? Factoren als de hoge olieprijs en zwakke dollar vormen een 'balancing act' met een (nu nog) gezonde economische groei en stijgende bedrijfsresultaten. Inflatiedruk kan de balans negatief doen omslaan. Tijdelijke correctie of niet, neerwaartse risico’s nemen toe terwijl het sentiment duidelijk verslechterd. Even de zijlijn opzoeken kan geen kwaad.