"Sell in May and go away, but remember be back in September". Voor de vierde opeenvolgende dag eindigde de AEX in lijn met andere Europese beurzen flink in het rood. Inflatieangst en de wegzakkende dollar zijn de grote boosdoeners. Een gezonde correctie binnen een opgaande trend, of is er meer aan de hand? Bij onzekerheid op de beursvloer is het verstandig naar de economische 'fundamentals' te kijken in plaats van de waan van de dag. Om met het slechte nieuws te beginnen, oplopende inflatie is een serieus probleem. Zestien renteverhogingen hebben niet kunnen voorkomen dat de inflatie in de VS verdrievoudigd is. Van 1,1 procent in 2002 naar 3,4 procent op dit moment.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Een te hoge inflatie maakt door rentestijgingen aandelen minder aantrekkelijk maar heeft ook een negatieve invloed op de macro-economie. Zo kunnen prijsstijgingen aanleiding geven voor hogere lonen, die weer ten koste gaan van bedrijfsresultaten. En met een olieprijs boven de 70 dollar per vat is er geen zicht op vermindering van de inflatiedruk. De waarschuwing van de Federal Reserve van vorige week spreekt boekdelen.

Dan de dollar. Met afstand het meest overgewaardeerde waardepapier ter wereld. De VS heeft een tekort op de handelsbalans en de betalingsbalans dat dit jaar uitkomt op meer dan 6,5 procent van het bruto binnenlands product. Elke dag lenen overheid, ondernemingen en particulieren 3 miljard dollar van de rest van de wereld. Hoort u iets langzaam tikken?

Toch is er ook goed nieuws te melden. Bedrijfsresultaten blijven gewoon doorstijgen, vooral in de VS. De economische groei kwam in het eerste kwartaal uit op een zeer gezonde 4,8 procent. Toch plaats ook hier de FED een tweetal kanttekeningen: een afkoelende huizenmarkt en aanhoudend hoge energieprijzen. En wat gebeurt er met de bedrijfswinsten als er 80 tot 100 dollar voor een vat olie moet worden betaald?

De Dow Jones is vanaf 2002 bijna in een rechte lijn gestegen van 7.500 naar ruim 11.000 punten. Veel Europese beurzen, waaronder de AEX, hebben een nog betere performance laten zien. Beleggers moeten echter vooruitkijken. Risico’s nemen toe en belangrijke steunniveaus komen in zicht. Dat bekende spreekwoord is misschien zo gek nog niet.