Op 18 mei gaat bankverzekeraar SNS Reaal naar de beurs. Het kleinere broertje van de bekende grootbanken richt zich puur op consumenten en het MKB. Analisten verwachten veel interesse bij institutionele en particuliere beleggers.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

In de bandbreedte van de uitgifteprijs zit wel een potentiële valkuil. Instappen, of even de kat uit de boom kijken? SNS Reaal is een goed geleid, financieel gezond bedrijf met een prima solvabiliteit. Beleggers moeten er dan ook niet op rekenen voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. De uitgifteprijs voor een aandeeltje SNS zal tussen 16 en 18,50 euro per aandeel uitkomen. Een behoorlijke bandbreedte wat in de regel duidt op onzekerheid over de belangstelling.

Vertalen we de bandbreedte naar waardering dat varieert de koerswinst verhouding tussen de 9,5 en 11. Dit ligt in lijn met andere financials. Komt er een koers van 18,50 uit de hoge hoed dan moet er een premie worden betaald ten opzichte van spelers als Fortis en ING. De vraag is of dit terecht is, zelfs met een verwachte winstgroei in de dubbele cijfers.

Een aantal analisten wijst op een lager risicoprofiel t.o.v. de grootbanken. SNS is alleen in Nederland actief binnen twee specifieke marktsegmenten. Ik zou daar echter tegenover kunnen stellen dat dit tevens een zwakte kan zijn vergeleken met de mondiaal gespreide activiteiten van bijvoorbeeld een Fortis of ING. Ook het MKB kan een risico vormen.

SNS is inmiddels een reclamecampagne begonnen die de kleine belegger moet verleiden in te stappen. Particulieren krijgen tot 200 aandelen per persoon gegarandeerd toegewezen. Binnen een goed gespreide portefeuille kan het aandeel best interessant zijn. Maar als er straks een koers van 18,50 op het bord staat, kies ik toch voor de grootbanken.