Kantoorartikelenhandelaar Buhrmann kwam op het eerste gezicht met redelijke kwartaalcijfers. De omzet steeg 16,4 procent tot 1,5 miljard euro en de winst per aandeel was conform verwachting. "Ons resultaat in het eerste kwartaal betekent een goed begin van 2006", aldus CEO Frans Koffrie.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Flinterdunne winstmarges en nieuwe reorganisatielasten vertellen echter een ander verhaal. Analisten reageerden vooral negatief op de tegenvallende autonome omzetgroei bij de divisie Corporate Express in de Verenigde Staten. Deze steeg 7 procent waar gerekend werd op 8 procent. In Europa kwam de autonome omzetgroei uit op 5 procent, ook een vol procent lager dan verwacht. De brutowinstmarge liet zelfs een daling zien door slechtere contracten bij grote klanten en stijgende papierprijzen.

Het bedrijfsresultaat is in het eerste kwartaal gedrukt door aanzienlijke reorganisatielasten: 21,2 miljoen euro in de VS en 3,2 miljoen in Europa. Daar komt nog eens 30 miljoen bovenop voor de rest van dit jaar en 2007. Concrete verwachtingen voor 2006 bleven traditiegetrouw uit. Met de open deur tijdens de conference call dat het ‘winstmomentum’ in de laatste maanden van het jaar plaatsvindt, moeten beleggers het maar doen.

Uiteraard is er ook het nodige goede nieuws. Buhrmann profiteert van toegenomen vraag naar kantoorpersoneel in de VS. Ook wordt het productassortiment breder, zoals de verkoop van 'facility supplies'. Probleem: de beurswaardering is voor een uiterst cyclisch bedrijf fors. Dat Buhrmann margedruk heeft terwijl de economie in de VS 'booming' is geeft nog meer te denken. Geen aandeel om nu in portefeuille te hebben.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in Buhrmann.