Deze week kan er voor het eerst gehandeld worden in weer een nieuw beleggingsproduct, namelijk de zilvertracker of te wel Zilver ETF. De iShares Silver Trust wordt verhandeld op de AMEX onder de ticker "SLV". Na de aankondiging van de lancering van deze tracker een paar maanden terug, schoot de prijs van zilver snel omhoog.

Door Wilbert Geers van Blikopdebeurs.com

De reden hiervan was o.a. dat deze tracker gedekt wordt door fysiek zilver. Dat betekent dat er een behoorlijke zilvervoorraad in de kluizen van JP Morgan ligt om de dekking te waarbogen.

Het zou gaan om bijna 130 miljoen ounces, hetgeen ongeveer gelijk is aan 15% van de wereldproductie in een jaar. Ging de zilverprijs per dag voorheen in slechts een paar centen omhoog of omlaag, de laatste paar maanden was de prijs zo volatiel dat in een paar minuten tijd de koers vele centen omlaag of omhoog gaat. En dat meerdere keren per dag en soms zelfs per uur. In een vorige bijdrage schreef ik nog over de duikeling van zilver van meer dan 12%, die zelfs even meer dan 20% haalde…

Nu, 10 dagen later staat de prijs van zilver alweer dicht tegen deze hoogste koers aan. Als je hier goed gevoel voor hebt, kun je bijvoorbeeld aardig scoren met turbo’s en speeders, hoewel daar ook een gevaar in zit. Als het crasht leggen ze de markt stil en dan valt er niet meer te verkopen of kopen. De ETF is dan een ander verhaal: die loopt gewoon met de prijs van zilver mee, geen hefboom naar boven of naar beneden. Een mooi alternatief als je geen fysiek zilver in huis wilt hebben.

Disclaimer

Wilbert Geers is oprichter van Edelmetaal-info.nl. De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.