Het gevecht tussen Angelsaksische durfkapitalisten en VNU is voer voor veel speculaties welk bedrijf de volgende is waar aan de deur wordt gebonsd. De meeste analisten gokken op Ahold. De ‘break-up value’ zou aanzienlijk hoger liggen dan de huidige beurskoers. Er is echter een AEX fonds waar een Amerikaanse vermogensbeheerder in alle stilte al een belang van 25% heeft opgebouwd: KPN.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De vermogensbeheerder in kwestie, Capital Group, is bepaald geen onbekende in Amsterdam. Het bedrijf heeft belangen in de helft van alle AEX fondsen. Ook Templeton en Fidelity zien we vaak als aandeelhouder voorbij komen. De laatste twee bezitten, samen met Knight Vinke, 30% van de aandelen VNU. Is de investering van Capital Group in KPN puur gericht op koerswinst of een eerste stap om de telecommer van de beurs te kunnen halen?

Eén ding is duidelijk: KPN staat weer volop in de belangstelling. Ad Scheepbouwer heeft het bedrijf met harde hand omgevormd van muurbloempje tot begeerlijke huwelijkskandidaat. In het verleden zijn vaak Vodafone, Telefonica, Deutsche Telecom of de Franse Telecom genoemd als potentiële kopers. De ‘barbaren route’ zou wellicht via Capital Group en Kohlberg Kravis & Roberts (KKR) kunnen lopen, waarna KPN gesplitst of deels samengevoegd met andere spelers weer doorverkocht wordt.

Bijstellen

Een paar jaar geleden zou KPN nog te groot worden geacht voor een buyout. De ontwikkelingen in de afgelopen maanden geven voldoende aanleiding dat beeld bij te stellen. KPN heeft een aantrekkelijke vrije kasstroom en een relatief lage marktkapitalisatie in relatie tot de totale activa. KPN verwacht in 2006 een vrije kasstroom van meer dan 2 miljard euro. De balans wordt agressiever gefinancierd om return on equity te verbeteren.

De overstap op een netwerk van IP technologie biedt kansen om nog verder in de kosten te snijden. Dat moet ook wel gezien de bedreigingen in de vaste telefoniemarkt. Mobiele telefonie blijft echter ‘booming’. Uw columnist heeft vorige week een nieuw exemplaar aangeschaft, geschikt voor UMTS, beeldtelefonie, internet, e-mail en bluetooth. Met vermoedelijk voor de laatste keer een Nederlands KPN abonnement.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in KPN.