Akzo Nobel verraste de markt met uitstekende eerste kwartaalcijfers. De omzet steeg met maarliefst 12% en ook de nettowinstdaling viel mee. Ondanks hoge grondstofprijzen vliegen de verf, chemicaliën en pillen de winkel uit. Vooral de volumegroei bij Coatings en de omzetstijging bij Organon overtroffen ruimschoots de verwachtingen. Voor één keer mag de roze zonnebril op.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De nettowinst over het eerste kwartaal kwam uit op 249 miljoen euro, een daling van 13% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Exclusief buitengewone posten bedroeg de nettowinst 215 miljoen, een stijging met 60 miljoen t.o.v. het eerste kwartaal in 2005. Coatings presteerde fenomenaal: het bedrijfsresultaat steeg van 62 miljoen naar 209 miljoen, de omzet groeide 16%, volumes stegen met 7% en de marge klom naar 7,3 procent.

Eigenlijk is er niets negatiefs te melden over de cijfers, een unicum wat mij betreft. Enige kanttekening is dat een concrete verwachting voor 2006 uitbleef. CFO Rob Frohn wilde tegenover BNR Nieuwsradio alleen kwijt dat 2006 'een mooi jaar' kan worden. En met deze open deur moeten we het doen, ook over de beursgang van Organon werden geen nieuwe mededelingen gedaan. Analisten schatten de waarde van de farmaceutische divisie op ca. 8,5 miljard euro.

Beleggers reageerden euforisch op de resultaten. De stukken sloten donderdag 6 procent in de plus op ruim 46 euro, het hoogste niveau sinds juni 2002. Desondanks is het aandeel op waarderingsbasis nog steeds aantrekkelijk, al zullen marges bij chemie wel onder druk blijven staan van hoge grondstof- en energieprijzen. De beursgang en potentiële cashcows bij Organon kunnen de koers verder inspireren. Niveaus boven 50 euro zijn een kwestie van tijd.