Philips profiteert flink van de wereldwijde economische groei. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet naar 7,37 miljard euro tegenover 6,49 miljard vorig jaar. De vergelijkbare (autonome) omzetgroei bedroeg 10%, het dubbele van de analistenconsensus. Helaas gold precies het omgekeerde voor de nettowinst, die kwam met 160 miljoen euro fors lager uit dan verwacht.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Topman Gerard Kleisterlee moet ook dit jaar bovenop de kosten blijven zitten. Analisten gingen uit van een nettowinst van ca. 220 miljoen euro met een bandbreedte tussen de 170 en 270 miljoen. Een groot deel van het 'gat' met 160 miljoen kan verklaard worden door een eenmalige last van 45 miljoen vanwege het faillissement van LG Philips Displays. Het bedrijfsresultaat, in Philips taal ‘Income from Operations’, steeg naar 335 miljoen euro. Dat is zo’n 10 miljoen minder dan de marktconsensus, wat dus ook enigszins tegenvalt.

Positief is evenwel dat Philips vasthoudt aan haar operationele marge doelstelling, wat betekent dat eind dit jaar een marge van 7-10% gehaald moet worden. Na drie maanden staan we op 4,5%, u hoeft dus geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te concluderen dat de kosten naar beneden moeten om de doelstellingen te bereiken. Het verleden heeft geleerd dat kostenbeheersing bij de 'kumpenie' om het voorzichtig te zeggen een uitdaging vormt.

Hoewel de cijfers dus niet volledig overtuigen, ben ik redelijk positief gestemd over de outlook. De medische divisie is een kroonjuweel, platte televisieschermen en chips voor mobieltjes vliegen de deur uit en geen enkele divisie presteert echt onder de maat. Gelet op winsttaxaties en waardering is een koersdoel van rond de 30 euro mijns inziens reëel. Beleggers kunnen de stukken dan ook voorlopig rustig vasthouden.