Zou het kunnen zijn dat er edelmetaalmijnen in de problemen komen, doordat de goud- en zilverprijs stijgt? Je zou toch zeggen van niet, met nieuwe records van goud boven de $600 en zilver $12,50. Nee, velen zien een hefboomwerking van deze mijnaandelen t.o.v. de bullionprijzen. Er loeren echter twee addertjes onder het gras! Hedging en projectfinanciering.

Door Wilbert Geers van Blikopdebeurs.com

Toen het niet zo goed ging met de goud- en zilverprijs hebben veel directies van mijnen afgesproken een bepaalde hoeveelheid goud en zilver in de toekomst tegen een bepaalde prijs te verkopen. Nu de prijs daarvan veel hoger ligt, is het erg prettig als dat goud en zilver nu opgeëist wordt en vervolgens weer doorverkocht voor de huidige prijs. Of nog erger, geen goud en zilver hedging, maar een bijproduct zoals koper, kobalt of zink.

Agnico Eagle bijvoorbeeld, staat in de HUI (Amex Gold BUGS Unhedged mining Index) maar moet wel degelijk - volgens het laatste kwartaaloverzicht - koper leveren tegen een veel lagere prijs! Velen denken dat het hedging probleem bij stijgende prijzen simpelweg een verlies aan winst betekent; dit is niet zo: door de nieuwe boekhoudkundige regels moet ieder bedrijf nu zijn intrinsieke verlies als "marked to market" in de balans opnemen... en dus het verlies per aandeel markeren.

Het tweede addertje is de projectfinanciering. Bullionbanken hebben bij een aantal juniormijnen een behoorlijke vinger in de pap. Om mijnen op te starten hebben mijndirecties veel geld nodig. Bullionbanken willen daar best aan mee werken, maar verzinnen scherpe condities, zoals koppeling (Joint Venture) aan een major mijn.

De constructies die bedacht zijn kunnen zodanig uitwerken dat de majors zonder veel problemen de minors in kunnen lijven of dat ze hun goud- en zilver tegen woekerprijzen aan de bullionbank moeten verkopen. Voor de juniors die een Joint Venture met een major hebben. Kern van deze constructie is de onlosmakelijke koppeling van een "non recourse loan" (projectgebonden lening) aan OTC-derivative shortverkoop van goud.