De koersgrafiek van internetbroker Binck heeft veel weg van een steile Zwitserse berghelling. Maandag voegde het aandeel weer bijna 7 procent toe met volumes driekwart hoger dan de gemiddelde dagomzet van de afgelopen drie maanden. Zit er nog fundament onder de koers of alleen speculatie op een spoedig persbericht van een grootbank met acquisitieplannen?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Twaalf maanden geleden was een aandeeltje Binck nog op te rapen voor iets minder dan 4 euro, inmiddels staat er ruim 15 euro op het bord. Op zich zijn er best een aantal goede redenen te bedenken voor een flinke koersstijging. Binck laat een stormachtige groei zien in zowel klanten en aantal transacties. Nog mooier, het business model kan verder worden uitgerold zonder enorme investeringen. In België, waar online beleggen nog in de kinderschoenen staat, kan de broker volop profiteren van de toekomstige marktgroei.

Fundamenteel is er dus niks mis met bedrijf en aandeel. De vraag is alleen wel hoeveel er nog in het vat zit voor nieuwe aandeelhouders bij een koers/winst verhouding van boven de 130. U leest het goed, er moet 130 keer de winst per aandeel betaald worden. De winst van Binck zal zeer fors moeten blijven stijgen om ook maar in de buurt van een rechtvaardiging voor deze waardering te komen. Daarbij moet wel ingecalculeerd worden dat het toch wel een aantal jaren zal duren voordat de activiteiten in België winstgevend worden.

De enorme rally de afgelopen maanden kan ook niet los worden gezien van speculaties dat Binck, net als collega Alex, overgenomen zal worden door één van de grootbanken. Partijen als Fortis of ABN Amro lopen mijlenver achter met hun producten voor actieve beleggers. Een acquisitie is wellicht een slimmere propositie dan jarenlang investeren. Komt dit scenario uit, dan zal nog wel enige premie op de huidige koers betaald worden. Zo niet, dan is de kans groot dat nieuwe aandeelhouders binnenkort op de blaren zitten.