De goudprijs doorbrak donderdag voor het eerst in 25 jaar de 600 dollar grens. Een nieuwe mijlpaal voor het edelmetaal in een fantastische rally vanaf 260 dollar per ounce in 2001. Het bericht zal wellicht gemengde gevoelens opleveren bij de Nederlandsche Bank dat vorig jaar 82,5 ton goud heeft verkocht. Beleggers met hoogtevrees moeten zeker even verder lezen, zowel technisch als fundamenteel is er voldoende reden bullish te blijven.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Veel sceptici zien goud alleen als een vluchthaven. "Beleggers hebben niks aan goud. Het geeft geen dividend, geen rente", aldus Maarten Schinkel in NRC Handelsblad die goud als belegging plaatst tussen de functie van vluchthaven en speculatief speeltje. Fundamenteel zijn echter vier belangrijke factoren aan te wijzen voor de sterke vraag naar goud: de zwakke dollar, geopolitieke onrust, een oplopende rente en de hoge olieprijs.

Kijken we naar de dollar dan moet de conclusie zijn dat de richting neerwaarts is. Tekorten op de Amerikaanse handelsbalans en begroting zijn en blijven astronomisch. Amerikaanse overheid, ondernemingen en particulieren elke dag 3 miljard dollar van de rest van de wereld. Dat wordt dus greenbacks bijdrukken. De rente is zowel in de VS als Europa opwaarts gericht, hetgeen obligaties en aandelen op termijn minder aantrekkelijk maakt.

Wat de olieprijs betreft, vriend en vijand is het erover eens dat aanbod de vraag nauwelijks bij kan benen. De vraag neemt nog steeds toe terwijl het grootste deel van de olieproductie uit verouderde bronnen komt van tien jaar of langer geleden. Bewezen reserves worden in twijfel getrokken. En wie denkt dat geopolitieke spanningen in Irak, Iran, Saoedi-Arabië of Venezuela en terrorismedreiging snel tot het verleden behoort, leeft in sprookjesland.

Kortom, de factoren onder de goudrally blijven nog wel even van kracht. John Hathaway, manager van het Tocqueville gold fund, meent dat goud nog een forse inhaalslag te maken heeft in vergelijking met olie, gas en andere metalen. Vanaf 2001 is de prijs van lood, koper, nikkel en ruwe olie tussen de 250 en 300% gestegen, het dubbele van de goudprijs. Technisch is voor goud een nieuw koopsignaal ontstaan na de doorbraak van 590 dollar.

Een ander argument waarom ik denk dat de uptrend nog lang niet voorbij is: de massa moet goud en andere edelmetalen nog volop ontdekken. Hoeveel mensen kent u die in goud of zilver beleggen? Ik durf de voorspelling aan dat over drie jaar goud een normaal onderdeel vormt van een goed gespreide beleggingsportefeuille.

Interessante goud sites:
Edelmetaal-info.nl
Goldseek.com
Gold-Eagle
Financial Sense
Golddrivers.com
Kitco.com