Een nieuwe bestuurscrisis dreigt bij VNU. Aandeelhouder Knight Vinke heeft het bod van zes investeringsmaatschappijen als 'te laag' van de hand gewezen. Ook het Amerikaanse beleggingsfonds Fidelity, dat ca. 15 procenten van VNU bezit, ligt dwars. De overname voor 28,75 euro per aandeel staat daarmee op losse schroeven. Tijd voor de volgende episode van deze soap.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Het consortium van zes durfkapitalisten, verenigd in Valcon, formaliseerde maandag het bod van 28,75 euro in contanten per aandeel. De groep bestaat uit Kohlberg & Kravis Roberts & Co (KKR), The Carlyle Group, Hellman & Friedman, Thomas H. Lee Partners, The Blackstone Group en AlpInvest Partners. De investeerders willen het bod alleen gestand als minimaal 95% van de uitstaande aandelen worden aangemeld.

Knight Vinke meent dat het bod 7 tot 12 euro te laag is. Opvallend is dat beide partijen zich gesteund voelen door rapporten van Credit Suisse en Rothschild, die zijn ingehuurd om de hoogte van het bod te beoordelen. De prijs wordt weliswaar 'redelijk en evenwichtig' genoemd, maar Rothschild maakt ook melding van een potentiële waarde van 35,80 euro.

Het getouwtrek rond de uitgever is een triest gevolg van de mislukte overname van het Amerikaanse IMS Health. Ontevreden aandeelhouders zagen een nieuwe, peperdure ‘lovebaby’ van Rob van den Bergh niet zitten. Van den Bergh, onder wiens leiding de nettowinst van VNU met 80% is gedaald en de beurskoers 60% gekelderd, kon vervolgens zijn koffers pakken.

Dat VNU weinig boodschap heeft aan beleggers werd in november vorig jaar nog eens pijnlijk duidelijk. "Sabelgekletter van aandeelhouders", aldus president commissaris Aad Jacobs in een reactie op het mislukken van de IMS Health deal. De jarenlange vernietiging van aandeelhouderswaarde, ondanks grote acquisities, bleef uiteraard onbesproken.

De raad van commissarissen en de overgebleven directieleden van VNU laten doorschemeren op te zullen stappen indien het overnamebod van Valcon wordt afgewezen. Het is voor alle stakeholders te hopen dat deze belofte wel wordt ingelost.