De 'weg naar herstel' bij Ahold blijkt de nodige haarspeldbochten te bevatten. Het supermarktconcern stelde woensdag zowel de omzet- als de winstverwachting voor dit jaar flink naar beneden bij. Vooral de retailactiviteiten in de VS presteerden ondermaats. Het opsplitsing scenario komt daarmee weer in de picture te staan.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Gaat Ahold VNU achterna? Wat de omzetverwachting betreft, het concern gaat nu uit van een groei tussen de 2,5 en 3 procent. Een forse downgrade ten opzichte van de 5% groei waar Ahold tot nu toe op rekende. De winstmarge van 5% in bijgesteld naar een range tussen 4 en 4,5%. Moberg, die deze doelen zelf stelde in 2003, wijst op veranderende marktomstandigheden en een trager dan verwachte omslag bij een aantal onderdelen.

De resultaten over het vierde kwartaal stelden eveneens teleur, vooral door zware concurrentie en herstructureringslasten in de VS. In de laatste drie maanden van vorig jaar behaalde Ahold een operationele marge op haar retailactiviteiten van 3,3%. Over heel 2005 bedroeg de ebit-marge 3,8%. De divisie waar Tops en Giant Carlisle deel van uitmaken boekte een ebit-marge van slechts 0,4%, waar analisten uitgingen van 3%. Operationeel gaat het dus niet goed.

Onderliggende resultaten zijn over de gehele portfolio teleurstellend. Zelfs in Nederland daalde het bedrijfsresultaat van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall met bijna 17% in het vierde kwartaal. De roep om Ahold op te splitsen zal zeker gaan toenemen de komende maanden. Oud-bestuurslid Theo de Raad pleitte daar afgelopen zaterdag nog voor vanwege een gebrek aan synergie tussen de activiteiten in Europa en Amerika. Het Britse Tesco en Kohlberg Kravis & Roberts worden regelmatig genoemd als mogelijke kopers.

Analisten gaan ervan uit dat de ‘break-up value’ van Ahold minimaal rond de 10 euro ligt. Gezien de huidige beurskoers is het concern een potentieel interessante prooi voor investeringsmaatschappijen. Topman Anders Moberg verklaarde tegenover Dow Jones dat hij het bedrijf bij elkaar wil houden. Of dat gaat lukken, hangt grotendeels van zijn eigen functioneren af. Indien over drie maanden er weer slecht nieuws volgt dan staan onherroepelijk de barbaren voor de poort.