De Autoriteit financiële Markten (AFM) heeft maandag met veel tam tam een website gelanceerd waar consumenten hun mening kunnen geven over aanbieders van financiële producten. Geldwaardering.nl was op de eerste dag al goed voor ruim 2,5 miljoen hits. Vraag is of dit initiatief de gewenste 'financiële community' wordt of de zoveelste klaagbox voor beleggers. Tijd voor een bezoekje!

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Verzamelde ervaringen op Geldwaardering.nl maken deze website tot een waardevolle bron van informatie voor iedereen die zich oriënteert op de aanschaf van een financieel product, of een bestaand product wil vervangen”, aldus een ambitieus persbericht van de AFM. Bezoekers kunnen via een waarderingssysteem met één tot vijf sterren hun oordeel geven over diverse financiële producten, zoals internetbrokers, beleggingsfondsen en hypotheken.

Organisaties als de Vereniging van Effectenbezitters, Vereniging Eigen Huis en Nibud werken mee aan het initiatief. Opmerkelijk is dat de AFM ook samenwerkt met een commerciële organisatie als IEX. Dat wekt bij mij toch enige bevreemding op, gezien de ‘advertorials’ op die site voor een omstreden en risicovol optieproduct als CO-option. Voor een doorsnee bezoeker is het lastig te beoordelen of de columns hierover op IEX.nl echt onafhankelijk zijn.

Naar verluidt zijn een aantal financiële instellingen niet blij met de site, de informatie zou volgens critici veel te subjectief zijn. Daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen. Zo staan bij de internetbrokers Alex en Binck bovenaan, niet toevallig de twee brokers die het meeste geld uitgeven aan marketing. En wat is een nummer één plek waard in het lijstje best gewaardeerde aanbieders (op dit moment Albank, nooit van gehoord), als maar vijf mensen daarop gestemd hebben.

Ik heb echter een fundamenteler bezwaar. De AFM is toezichthouder met een specifiek omschreven rol. Tips en adviezen over de aanschaf van financiële producten (die ook op de site staan) passen daar prima bij. De publicatie van door bezoekers vastgestelde ranglijsten kan echter op gespannen voet staan met de onafhankelijkheid en controlerende taak van de AFM. Mogen aanbieders straks ook gaan adverteren met een nummer één positie op de site? De schijn van “goedgekeurd door de AFM” wordt dan al snel gewekt.

Voorlopig lijkt Geldwaardering.nl echter in een behoefte te voorzien. Vanwege de grote belangstelling was de snelheid maandag als stroop. Verder ziet de website er overigens keurig uit, op lay-out en toegankelijkheid is weinig af te dingen. Een leuke aanvulling vormt het commentaar van lezers bij de gegeven scores. Zo is volgens 'herder' de ABN Amro bank in Enschede slecht in service en problemen oplossen. Voor wat het waard is...