Rumoer op de beursvloer! Aandelen van de kleine beddenfabrikant Dico zijn de afgelopen twee dagen niet aan te slepen dankzij een ronkend koopadvies door Geert Schaaij, vermogensbeheerder bij International Assets . De koers kan wel "een paar keer over de kop", aldus Schaaij in het TV programma Business Class.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Voor wie Business Class niet kent, dat is een uit de hand gelopen hobby van makelaar Harry Mens op zondagochtend met aandacht voor modeshows, bedrijfspresentaties en gesjeesde ex-politici afgewisseld door reclame voor zwembaden en vastgoedfondsen. Geert Schaaij mag daar regelmatig komen opdraven om zijn beurspraatje te houden.

Wat blijkt? Goed speurwerk door Inveztor.nl leerde dat Schaaij een paar dagen voor de uitzending alle aandelen van een onderhandse emissie heeft opgekocht en dus vuistdiep in Dico zit. De vraag is of hier sprake is van marktmanipulatie. Formeel gezien waarschijnlijk niet, Schaaij heeft zowel in de uitzending als op de website keurig gemeld een positie te bezitten.

Toch is zijn handelswijze op z'n minst discutabel. Dico is een zeer illiquide aandeel met hooguit 2.000 stukjes omzet per dag. Het bedrijf wordt vervolgens gepromoot bij een goed bekeken TV programma, zonder te vermelden dat de adviseur initiatiefnemer en afnemer van de onderhandse emissie is geweest. Werk aan de winkel voor Doctors van Leeuwen.