Filmproducent Rob Houwer misleidde beleggers bij plannen om een vervolg op Soldaat Van Oranje te produceren. Dit schrijft Vrij Nederland deze week. Houwer zou één miljoen euro hebben overgehouden aan de film die uiteindelijk nooit gemaakt is.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Soldaat van Oranje 2 had volgens het prospectus een budget van 26 miljoen gulden. De bedoeling was dat de film in 2003 in de bioscoop moest draaien maar in mei 2002 werd het project afgeblazen omdat de financiering niet rond kwam.

Volgens Vrij Nederland heeft Houwer beleggers voorgespiegeld dat de Duitse filmdistributeur Atlas garant zou staan voor een hoge minimumopbrengst van 11,15 miljoen gulden. Het weekblad schrijft dat in werkelijkheid niet Atlas maar Houwer’s productie maatschappij Nedfilm garant stond.

Vier leden van het comité van aanbeveling, waaronder oud politici Hans Wiegel en Ed van Thijn, ontvingen per persoon een vergoeding van tienduizend gulden. "Vrij Nederland is geen knip voor de neus waard", aldus Houwer in een reactie tegenover roddelblad Privé. Over smaak valt gelukkig te twisten…