Misschien weet u het nog, chipmachinebouwer ASML besloot dit jaar niet meer met pers en analisten te praten over de resultaten. Dit vanwege "AFM regels die koersgevoelige informatie alleen toestaat via een persbericht". Een buitengewoon slap excuus dat helaas navolging krijgt indien kritische vragen even niet welkom zijn. Extra opmerkelijk is het dan dat de CEO tegenover The Financial Times volop uitspraken doet over het zelf produceren van chips en mogelijke overnames.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

The Financial Times schrijft dinsdag op basis van een interview met bestuursvoorzitter Eric Meurice dat ASML overweegt zelf computerchips te gaan produceren. Hiervoor zou het concern mogelijk andere technologiebedrijven willen overnemen. De chipmachinebouwer heeft 1 miljard euro in kas, zodat ook de inkoop van eigen aandelen een optie is. Kennelijk wordt dit in Veldhoven niet als koersgevoelige informatie beschouwd. Of bij nader indien misschien toch wel, ASML kwam na publicatie meteen met een ontkenning van het verhaal. Communiceren blijft een vak, ook voor de afdeling Investor Relations…

De vraag is wat beleggers er allemaal mee opschieten. ASML ambieert een groei van het marktaandeel tot 70% in 2010, nu is dat nog 50%. Om dat te halen zal de omzet moeten verdubbelen naar ca. 5 miljard euro. Dit terwijl de markt zeer cyclisch is en de concurrentie groot. Machines worden beter waardoor de noodzaak tot vervanging afneemt. Waar het gewenste extra groeipotentieel vandaan moet komen is mij een raadsel. Sterker nog, een afvlakking van nieuwe orders in de tweede helft van 2006 is niet onrealistisch. De koers/winst verhouding van 21 voor 2007 impliceert echter een feestscenario.