Ooit gehoord van GTC Biotherapeutics? Als u af en toe de beleggersfora afstruint, dan heeft u het niet kunnen missen. Op Guru telt de GTCB discussie 11.368 reacties en op IEX staat de teller zelfs op 24.427 postings! Hoogste tijd om op NU.nl ook wat aandacht aan dit aandeel te schenken. En gezien het koersverloop zijn we hier nog niet te laat mee.

Door Peter Vermeulen van Blikopdebeurs.com

GTCB , begin jaren 90 afgesplitst van de biotechreus Genzyme , is een pionier op het gebied van transgene productie. Waar het Nederlandsche Pharming konijnen en koeien 'gebruikt', zet GTCB geiten in als bioreactor. Het zuivert de geneeskrachtige eiwitten uit de melk van genetisch gemodificeerde geiten. Hoe het werkt kunt u hier zien. Het sleutelmedicijn dat voor goedkeuring is neergelegd is Atryn; een middel tegen erfelijke gebreken in de stolling van het bloed. Een soortgelijk medicijn wordt nu nog geproduceerd door middel van het zuiveren van gedoneerd bloed, maar dit is een zeer inefficiente methode. Een geit kan per jaar een kilo gezuiverde eiwitten aanmaken en dat is het equivalent van 90.000 bloeddonaties.

De EMEA (European Medicines Evaluation Agency) heeft vorige week echter het verzoek afgewezen , vanwege een hiaat in het onderzoek; er zijn te weinig testresultaten aangeleverd. Dit verklaart de koersval sinds 23 februari van $2,35 naar $1,12. Er resteert een marktkapitalisatie van $58 miljoen (ter indicatie: Pharming heeft een marktkapitalisatie van $278 miljoen).

Na de emissie van december 2005 heeft GTCB genoeg cash ($35-$40 miljoen) om het nog even uit te zingen en om aanvullende onderzoeken uit te voeren, maar de financiele situatie houdt niet over. In november 2005 werd nog de verwachting uitgesproken dat er tussen de $21 en $25 miljoen aan cash gebruikt gaat worden in 2006. Veel ruimte voor nog meer tegenvallers is er dus niet.

GTCB heeft een samenwerkingsverband met het Deense Leo Pharma voor de productie van Atryn in Europa, het Midden-Oosten en Canada. Dit zal bij goedkeuring flinke 'milestone payments' en royalties opleveren en geeft de marketing en verkoop uit handen in deze regio's. Het is echter maar de vraag of Leo bijsprint, mocht GTC volgend jaar in financiele problemen komen. Leo Pharma heeft voor de overeenkomst $2 miljoen moeten betalen en dit zijn 'sunk costs'. Het kost ze naar mijn idee dus verder niets als GTCB failliet gaat. Dus zal er wel weer een beroep worden gedaan op de aandeelhouders, met de nodige verwatering als gevolg (terwijl dan nog steeds geen goedkeuring is).

Volgens de door Red Herring opgevoerde analist Jaikaria van Rodnam & Renshaw is de markt voor anti-stollingsmiddelen $50 miljoen groot. Een nettowinstmarge van 20% zorgt voor een winst per aandeel van 20 dollarcent en biedt zeker ruimte voor een verdubbeling van de huidige koers. Maar wat is de kans dat Atryn, en daarmee het eerste transgeen geproduceerde medicijn, uiteindelijk wordt goedgekeurd door de FDA en/of de EMEA? Hier zit hem de crux. Maar als u bereid bent om het aandeel als een call-optie te beschouwen met het risico dat hij waardeloos afloopt, dan lijkt het aandeel mij best koopwaardig.

De kostenvoordelen en schaalgrootte van toekomstige productie en het niet afwijzen van de technologie an sich moeten genoeg houvast bieden. En als de goedkeuring eenmaal over de dam is, dan hoeft het niet bij het antitrombose middel Atryn te blijven. GTCB kan dan haar technologieplatform uitbuiten en koning van de heuvel worden. Voorlopig lijkt het aandeel mij dood geld en speculantenvoer op deze optisch lage koers, want een eventuele FDA en/of EMEA goedkeuring laat nog wel een jaar of twee op zich wachten.

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in het genoemde aandeel.