De groei van het Bruto Binnenlands Product in de VS is opwaarts bijgesteld van 1,1% naar 1,6%. Deze teleurstellende groei werd bij de voorlopige publicatie door de marktvorsers al snel een tijdelijke pauze genoemd in het groeiwonder van de afgelopen jaren. Deze week werden er echter twee zaken pijnlijk duidelijk.

Door Peter Vermeulen van Blikopdebeurs.com

Ten eerste lijkt 'Joe Sixpack' te capituleren. Het consumentenvertrouwen zakt met rasse schreden. Geen wonder, gezien de opgelopen gevoelsinflatie, de hogere rente op kredieten, de stabiliserende en in sommige regio's zelfs dalende huizenprijzen (een belangrijke bron van inkomen voor de Yank) en de hogere prijs voor een volle tank voor de SUV.

Ten tweede beginnen de 'leading indicators' te verzwakken. Het vertrouwen van de inkoopmanagers van Chicago lag vier punten lager dan de verwachting. Dit geeft te denken voor het landelijke cijfer, dat volgende week gepubliceerd wordt.

De beurzen lopen normaliter vooruit op de economische groei en naar mijn verwachting zal de komende maanden een groeivertraging ingeprijsd gaan worden. De recente rally tot zelfs een nieuw vierjaars hoogtepunt voor de S&P 500 was mede gebaseerd op de gedachte dat de vertraging in Q4 een tijdelijke zou zijn. Daar zijn nu scheurtjes in gekomen.

Het is nu zaak om de 'leading indicators' van de economische groei scherp in de gaten te blijven houden. De dollar heeft in ieder geval haar uptrend afgebroken, aangezien men er na de cijfers van vandaag aan begint te twijfelen of de FED de rente nog met meer dan 25 basispunten gaat verhogen. Dat was immers de drijfveer van de rally in de greenback. De rentecurve is al een tijdje invers , maar de 'talking heads' beweren nu dat dit geen betrouwbare indicator is voor een recessie (dit deden ze in het verleden ook, maar de recessie was elke keer onvermijdelijk).

Dat de ECB aanstaande donderdag de rente gaat verhogen staat al wel zo goed als vast en de kans dat zij dat dit jaar nog vaker gaan doen dan de FED is groter geworden. Een verandering in de verwachtingen van de renteverschillen is een belangrijke drijfveer van de valutaverhoudingen. Geen wonder dat de euro/dollar dinsdag met 0,64% steeg naar 1,1925 .