"Beursgorilla Jacko flest de boel". Dat stelt Iris , het researchinstituut van Rabobank en Robeco dat onderzoek deed naar de werkwijze van Beursgorilla.nl. De website geeft koopadviezen op basis van de aandelenselectie door een gorilla en behaalde daarmee de afgelopen vijf jaar een jaarlijkse outperformance t.o.v. de AEX index van 17 procent. Het Iris rapport wijst op "tal van onjuistheden en inconsistenties".

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Zo heeft Jacko bijvoorbeeld al vijf jaar het aandeel Sligro in portefeuille, terwijl wekelijks een fonds wordt gewisseld. Hetzelfde zou gelden voor Arcadis. Bijna onmogelijk in de kansberekening menen de onderzoekers. Ook zouden niet alle aankoopkoersen kloppen. "Het lijkt erop dat Jacko niet alleen gouden handjes heeft, maar ook bevriende beleggers die bereid zijn met korting te verkopen", aldus Iris. De keuze van gorilla Jacko wordt overigens al jaren gesimuleerd door een computer.

Oprichter Jeroen Bertrams van Beursgorilla wijst in een reactie op een aantal fouten in het onderzoek maar wil geen historie geven over het verloop van de portefeuille. "Opmerkelijk dat een gerespecteerd onderzoekinstituut als Iris zoveel tijd en energie heeft gestoken in het onderzoek", stelt Bertrams. ‘Jacko's’ tips voor 2006: Philips, Buhrmann, Hagemeyer, Ahold en Ordina.