Is uw OZB belasting te hoog? Dan gewoon niet betalen. Aldus Gerrit Zalm afgelopen zondag in het TV programma Buitenhof. Pek en veren waren er voor 62 gemeenten die meer OZB in rekening zouden brengen dan wettelijk is toegestaan. Vierentwintig uur later volgde op z’n Pechtold’s excuses. Cijfers van de rekenmeester bleken niet te kloppen. “Dit was niet mijn beste dag”, het understatement van de week.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Zalm erkende in een uitgegeven verklaring dat de berekeningen over de te hoge OZB “niet absoluut eenduidig” zijn. In gewoon Nederlands, er bleef geen spaan van heel. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hadden veel gemeenten op de zwarte lijst toestemming van de provincie voor de tariefsverhoging. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) denkt dat slechts 7 van de 62 gemeenten echt over de schreef zijn gegaan. Welke minister zei ook alweer dat cijfers altijd moesten kloppen?

Het is jammer dat deze politieke blamage de aandacht afleidt van het feit dat veel gemeenten de OZB wel degelijk als een melkkoe gebruiken om geen harde financiële keuzes te hoeven maken. Waar de landelijke overheid net als de gewone burger het geld maar één keer kan uitgeven heeft wethouder Hekking nog steeds een mooie sluitpost op de begroting. Voorlopig moeten we dus bezwaarschriften blijven schrijven, met dank aan een minister met verkiezingskoorts.