Het regende donderdag kwartaalcijfers op de Amsterdamse beurs. Zowel ING, Reed Elsevier, Randstad, Air France KLM en Nutreco openden de boeken. De eerste drie nemen we voor u onder de loep. Beleggers reageerden verdeeld op de resultaten.Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com Randstad wist de markt het meest te bekoren en ging bijna 9% hoger de dag uit. Reed Elsevier werd echter afgestraft met een koersdaling van 4,5%. Bankverzekeraar ING presenteerde degelijke cijfers. De nettowinst van 7,21 miljard euro over geheel 2005 overtrof analisten verwachtingen.

Kritische kanttekening daarbij is dat het winstcijfer behoorlijk is opgekrikt door de lage belastingdruk en een opvallend lage voorziening voor de stroppenpot. Desondanks blijft ING een solide groeier dat door langere termijn beleggers zeker kan worden aangehouden. De stukken eindigden 0,2% lager.

Kwartaalcijfers van Reed Elsevier vielen niet in goede aarde. De Brits-Nederlandse uitgever kwam weliswaar met redelijke resultaten, maar de prestaties van zorgenkind Harcourt stelden teleur. Daarnaast werd ik niet vrolijk van de voorzichtige en weinig ambitieuze outlook voor 2006. Doekje voor het bloeden, het aandeleninkoop programma van 1 miljard dollar en een verhoging van het dividend. Onze beleggingsopinie voor Reed Elsevier is houden.

Uitzender Randstad boekte een fors hogere kwartaalwinst die licht boven de analisten consensus uitkwam. Positieve verrassing is de sterke omzetgroei in het vierde kwartaal met 9 procent. In Duitsland steeg de omzet zelfs met 37 procent. Ook de concrete en positieve vooruitzichten werden enthousiast ontvangen. Het concern is sterk in 'specialty' activiteiten die bovengemiddelde marges genereren. Zowel Randstad als Vedior staan op onze kooplijst.

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen posities in de besproken aandelen.