Welke centrale bank zal als eerste stoppen met het verhogen van de rente en welke centrale bank zal als eerste de rente weer gaan verlagen, de ECB of de FED? Ik ga voor de laatste. Dollarspeculanten profiteren tot nu toe nog van het momentum van de 'greenback', maar ik denk niet dat er gewacht wordt totdat de FED de rente ongemoeid laat in plaats van de rente te verhogen.

Door Peter Vermeulen van Blikopdebeurs.com

Een dezer weken zullen naar mijn verwachting de 'carry trades' in de dollar omgeruild worden voor Yen of Euros. Ik heb dus Euro Dollar turbo's gekocht (fondscode: 45344, aankoopkoers €4,84), aangezien ABN AMRO helaas nog geen Dollar/Yen turbo's heeft. Onder de 1,1939 neem ik verlies, want daar ligt een belangrijk steunniveau. Het is geen optie om te wachten totdat de stop loss van de bank wordt geraakt, want dan verlies je 60% van je investering.

Noestige dollarberen

Het is doorgaans onverstandig om te shorten als iedereen negatief is, maar de noestige dollarberen zitten al zo lang dollar short (zoals Buffett), dat een korte rit naar 1,228 ze niet van de wijs zal brengen.

Deze week werd ook bekend dat de grootste levensverzekeraar van Japan, Nippon life, overweegt om haar dollarbeleggingen meer te diversifiëren en dan vooral in eurobeleggingen. Dit soort ontwikkelingen is ook gunstig voor de euro/dollar verhouding.

Tekort

Vrijdag komen er cijfers over de Amerikaanse handelsbalans, maar volgende week wordt belangrijker, want dan zal blijken in hoeverre buitenlanders nog bereid zijn om het enorme tekort op de handelsrekening te blijven financieren ('net foreign purchases'). Om het tekort op de handelsrekening te verkleinen zal de dollar moeten depreciëren en deze macrocijfers kunnen dienen als 'trigger' voor een daling van de dollar.

Vergeet ook niet dat de dollar is in 2005 kunstmatig ondersteund door een belastingvoordeel voor Amerikaanse bedrijven voor het repatriëren van buitenlandse winsten.

Japan

Houdt ook de vergadering van de Bank of Japan in de gaten. Het lijkt erop dat zij de geldkraan wat aan gaan draaien en dat de rente op termijn kan gaan stijgen. Dit kan ook voor verkoopdruk zorgen voor de dollar.

Maar goed, dit is de Forex markt die 24 uur per dag open is en constant gevoed wordt door nieuws. Turbo's zorgen ook nog eens voor een flinke hefboom, dus dat vereist een constante bewaking. U bent gewaarschuwd! In ieder geval succes met de handel toegewenst.

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie een long positie in turbo's op de Euro/Dollar.