De afgelopen dagen is het één en al bullish nieuws van het edelmetaalfront. Zo publiceerde Cheuvreux, een onderdeel van de Franse bank Crédit Agricole een veelbesproken rapport met als strekking dat de goudprijs kunstmatig laag wordt gehouden. Het grote verschil tussen vraag en aanbod zou de afgelopen jaren opgevuld zijn door geheime verkopen van centrale bankvoorraden.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Volgens het rapport bezitten de centrale banken 10.000 tot 15.000 ton minder goud dan er officieel in de boeken staat. Dit alles met de zegen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De analist van Cheuvreux houdt rekening met een stijging van de goudprijs van 570 dollar nu naar minimaal 900 dollar. Op de wat langere termijn zou er zelfs 2.000 dollar per ounce moeten worden neergeteld.

Via de nieuwsbrief van RTL journalist Willem Middelkoop werd ik tevens geattendeerd op een interessant artikel van John Hathaway, manager van het Tocqueville gold fund. Hathaway voorziet een ‘four digits’ prijs omdat goud nog een forse inhaalslag te maken heeft in vergelijking met olie, gas en niet edele metalen. Zo steeg vanaf 2001 de prijs van lood, koper, nikkel en ruwe olie tussen de 250 en 300%, het dubbele van de goudprijs.

De keerzijde van dergelijke verhalen is dat ze als een self-fulfilling prophecy kunnen werken. Indien genoeg mensen erin geloven gebeurt het uiteindelijk ook. Toch zijn er voldoende fundamentele factoren om bullish op goud te zijn. De stijgende vraag uit Azië en het Verre Oosten, het vergroten van nationale goudvoorraden en een veilige haven bij geopolitieke instabiliteit. En dat laatste kan zich tegenwoordig al voordoen bij een cartoon…

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen posities in goud of andere edelmetalen.