Opnieuw overnamespeculaties in de markt. Zowel Ahold als Unilever zouden in de belangstelling staan van durfkapitalisten. Volgens geruchten zou het Britse Tesco samen met investeringsmaatschappij Kohlberg, Kravis & Roberts (KKR) een bod willen uitbrengen op Ahold. In 2003 werd KKR reeds genoemd als mogelijke koper van de Amerikaanse supermarkten. Het aandeel ging woensdag 4,6% hoger de dag uit.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Unilever lag gevraagd door een artikel in de Britse krant The Independent. Niet nader genoemde investeerders zouden het voedings- en wasmiddelenconcern willen opsplitsen om zo meer waarde te creëren. De krant wijst verder op de relatief lage beurswaardering en aantrekkelijke vrije kasstroom. In het zelfde artikel werd overigens gespeculeerd op een overname van KPN door Vodafone. Unilever won 2%, KPN eindigde in het rood.

Gaan de ‘barbarians’ weer toeslaan? Wat Unilever betreft geloof ik er weinig van. Een splitsing van het bedrijf levert volgens kenners nauwelijks meerwaarde op in vergelijking met de huidige beurskoers. Daarnaast is de marktkapitalisatie gewoonweg te groot. Bij Ahold ligt dat toch anders. Behalve een interessantere break-up value zijn er genoeg concurrenten met de financiële slagkracht om mee te participeren. Spannende tijden dus.