NEW YORK - De Amerikaanse internetzoekmachine Google heeft woensdag een flinke smak op de beurs gemaakt. De onderneming presenteerde dinsdagavond na sluiting van Wall Street kwartaalcijfers die voor het eerst analisten tegenvielen. Ongeveer 12 miljard dollar aan beurswaarde ging in rook op. In de eerste minuten van de handel daalde de beurskoers 10 procent.

Google verdiende in de laatste drie maanden van vorig jaar 372,2 miljoen dollar op een omzet van 1,92 miljard dollar. De winst steeg met 82 procent, de omzet met 86 procent. Nog altijd wint de onderneming marktaandeel op rivalen als Yahoo en Microsoft. Toch was dit volgens analisten niet voldoende. Per aandeel bedroeg de winst 1,54 dollar, terwijl 1,76 dollar was verwacht.

De tegenvaller zat niet zozeer bij de inkomstenstroom. Nog altijd verdient Google grof geld aan zijn advertentiesysteem bij de zoekmachine. Analisten schrokken vooral van de belastingaanslag. De onderneming uit Mountain View betaalde het afgelopen kwartaal 41,8 procent aan belastingen over zijn omzet. Dit is veel meer dan de 30 procent die Google zelf zegt na te streven op jaarbasis.

Google verklaarde de stijging door te wijzen op tegenvallende opbrengsten in Groot-Brittannië, waar het via zijn Ierse dochteronderneming lagere belasting betaalt. De Amerikaanse belastingafdrachten drukten daardoor veel zwaarder op de totale belastingaanslag.

Analisten in de Verenigde Staten discussiëerden woensdag over de vraag of Google de beleggers had moeten waarschuwen. Zelf geeft de onderneming nooit winstprognoses. Toen Larry Page en Sergey Brin hun bedrijf in augustus 2004 naar de beurs brachten, zeiden zij weinig op te hebben met de aandacht van Wall Street voor kortetermijnzaken bij beursgenoteerde ondernemingen.

Google lijkt nu het slachtoffer te zijn geworden van te hooggespannen verwachtingen. Sinds de beursgang is de koers van het bedrijf gestegen van 85 dollar naar meer dan 400 dollar. Het hoogtepunt werd vorige maand nog bereikt: 475,11 dollar. Bijna elk persbericht dat werd uitgegeven, leidde tot euforie. Inmiddels heeft Google zijn activiteiten zo uitgebreid dat dat de bedrijfsvoering ook begint te raken. Sommige analisten hadden bijvoorbeeld het afgelopen kwartaal minder uitgaven verwacht aan infrastructuur en onderzoek en ontwikkeling.

UBS was woensdag een van de eerste zakenbanken die Google afwaardeerde. Andere analisten bleven onverminderd optimistisch en spraken de verwachting uit dat de koers weer zal herstellen. Misschien moet Google gewoon op zoek naar een goede belastingadviseur. Zijn zoekmachine kan uitkomst bieden.