Fugro heeft in 2005 een recordwinst en omzet geboekt. De bodemonderzoeker profiteerde van de toegenomen investeringen om nieuwe olie en gasvelden te vinden en ook de orkanen in de Golf van Mexico leverden extra werk op. De nieuwe topman Klaas Wester bevestigde in een nieuwjaarsrede de verwachting dat de nettowinst vorig jaar is verdubbeld naar 98 miljoen euro. Beleggers mogen ook over de toekomst optimistisch zijn.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Fugro's dienstenportfolio maakt het bedrijf ideaal gepositioneerd om in te spelen op de toenemende mondiale vraag naar olie, gas en minerale grondstoffen. De Midkapper is wereldwijd actief in onderzoek van aardoppervlak en zeebodem voor de olie, gas en mijnbouwindustrie. Veel bestaande olie en gasvelden zijn verouderd en er dient ook de komende jaren fors geïnvesteerd te worden om nieuwe velden te lokaliseren en exploiteren.

Het orderboek is goed gevuld en de marges en autonome groei laten een gezonde stijgende trend zien. De omzet is vorig jaar met ruim 10 procent gestegen tot boven de 1,1 miljard euro. Fugro komt 10 maart met definitieve cijfers over 2005. Het aandeel is naar mijn mening ca. 20% ondergewaardeerd t.o.v. sectorgenoten en daarmee nog steeds één van de goedkoopste olieservice bedrijven in Europa. Erg lang zal dat denk ik niet meer duren.

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie een long positie in Fugro.