Voorzichtig optimisme voor 2006

De klok tikt onverbiddelijk richting een nieuw jaar, dus is het weer tijd om me te wagen aan enkele voorspellingen over 2006. Het een jaar geleden gekozen mandje aandelen voor 2005 (Shell, Fortis, DSM, KPN en BAM) staat op een koerswinst van ruim 40 procent, hetgeen de selectie van nieuwe favorieten extra uitdagend maakt. Op basis van fundamentele analyse van economie, sectoren en bedrijven hierbij een bescheiden poging ook in 2006 de AEX te verslaan.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Amerika risicofactor

Voor het beursjaar 2006 ben ik voorzichtig optimistisch. De mondiale economische groei zal zich voorlopig positief blijven ontwikkelen. De Amerikaanse economie krijgt naar mijn verwachting wel te maken met een groeivertraging, terwijl de economieën van Europa en Japan zullen aantrekken. Aandelen blijven aantrekkelijk, al vormen onevenwichtigheden in de VS in toenemende mate een risico voor financiële markten. Vooral de Amerikaanse huizenmarkt en overgewaardeerde dollar zijn bijzonder kwetsbaar. Andere factoren voor de aandelenmarkt: een licht oplopende inflatie, afnemende groei van bedrijfswinsten, overnames en fusies en een stijgende risicoaversie onder beleggers.

Gezien de risico’s vanuit de VS is een keuze voor relatief defensieve sectoren met een stabiele winstgroei raadzaam. Aan de andere kant, economische groei in opkomende markten zorgt voor een blijvend hoge vraag naar grondstoffen. Energie, basismaterialen, farmacie, industrie en dienstverlening zou ik dan ook overwegen in een goed gespreide portefeuille. Financiële waarden kunnen eveneens kansrijk zijn, mits geen exposure op de Amerikaanse huizenmarkt. Door het afnemende verschil tussen korte en lange rente is de weging hier neutraal.

Favoriete aandelen

Mijn top 5 voor 2006 bestaat uit Royal Dutch Shell, Fortis, DSM, TNT en Fugro. Olie en gasprijzen blijven op een structureel hoog niveau. Enerzijds door toenemende vraag uit opkomende landen zoals India en China. Anderzijds vanwege de aanbodkant die onder druk staat, zoals een negatieve bijstelling van de verwachte olieproductie in Saoedi-Arabië. Verder zijn veel bestaande olie en gasvelden verouderd en dient fors geïnvesteerd te worden om nieuwe velden te lokaliseren en exploiteren. Shell en bodemonderzoeker Fugro gaan daar ook in de komende kwartalen (en jaren) de financiële vruchten van plukken.

Shell blijft, mede door een aantrekkelijk dividendrendement, een solide pijler in iedere serieuze portefeuille. Daarnaast is de markt mijns inziens te conservatief over de lange termijn winstgroei perspectieven. Wat Fugro betreft reken ik de komende jaren op een hoge dubbelcijferige groei van de winst per aandeel. Mede door toenemende investeringsbudgetten bij de grote oliemaatschappijen is de orderportefeuille van Fugro uitstekend gevuld. Het aandeel is nog steeds zeker 15% ondergewaardeerd t.o.v. Europese sectorgenoten.

Fortis contraire keuze

Het aandeel Fortis blijft in het favorieten mandje ondanks dat de meeste effectenhuizen slechts een ‘houden’ rating hanteren. Naar mijn inschatting zijn de stukken ca. 20% ondergewaardeerd. De bankverzekeraar streeft ernaar om tot en met 2009 jaarlijks een gemiddelde winstgroei te behalen van 10%, hetgeen door veel analisten als ‘te ambitieus’ wordt gezien. Ook zal het risicoprofiel toenemen door acquisitieplannen in Turkije en Oost-Europa. Daar staat tegenover dat Fortis goed gepositioneerd wordt op Europese groeimarkten en er geen exposure is in de Verenigde Staten. Een versterking van het topmanagement is eveneens positief te duiden. Fortis ligt op koers om aandeelhouderswaarde te creëren.

In de afgelopen vijf jaar is het cyclische karakter van DSM verminderd en heeft het concern zich gericht op producten met een hogere toegevoegde waarde. De nieuwe strategie, Vision 2010, zet deze lijn door. Ik heb vertrouwen in het business model, mede doordat DSM er in slaagt hogere grondstofprijzen aan haar klanten door te berekenen. Op basis van winsttaxaties voor 2006 wordt er ca. 11 keer de winst betaald, zodat er ondanks de sterke koersperformance in 2005 nog voldoende opwaarts potentieel is. Verder heeft de onderneming een solide balans en blijven vooruitzichten gunstig. DSM behaalt 70% van de omzet uit Europa.

TNT overnamekandidaat

Het aandeel TNT is weer interessant voor langere termijn beleggers nu probleemdochter logistiek eindelijk wordt verkocht. Daarnaast zal het aandeleninkoop programma en overnamespeculaties een bodem onder de koers leggen. Vooruitzichten blijven goed. Voor de postdivisie wordt een stabiele omzet verwacht waarbij de groei in Europa de daling van volumes bij geadresseerde post in ons land kan compenseren. Bij Express gaat de onderneming uit van omzetgroei en hogere marges. Als potentiële kopers van TNT kan gedacht worden aan UPS, Fedex of wellicht Deutsche Post.

Omdat een goed gespreide portefeuille uit meer dan vijf fondsen bestaat nog een viertal andere koopwaardige aandelen. BAM is ondanks een fenomenale koerssprong in 2005 nog steeds één van de goedkoopste Europese aannemers. De overname van de woningbouw activiteiten van AM is strategisch een goede zet. KPN blijft een serieuze overnamekandidaat en is bovendien aantrekkelijk gewaardeerd. Vedior zal volop profiteren van herstel op Europese markten. Crucell is een winnaar, ook al gaat dat gepaard met pieken en dalen.

Uiteraard zijn we benieuwd naar uw visie over het nieuwe beursjaar en welke aandelen daarbij horen. Op Blikopdebeurs.com kunt u direct reageren of bekijken wat anderen ervan vinden. Ik wens alle lezers veel wijsheid, plezier en voorspoed toe in 2006!

Hans Jager
Hoofdredacteur Blikopdebeurs.com

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op moment van publicatie longposities in DSM, Fugro en Royal Dutch Shell.

Tip de redactie