Chipgigant Broadcom wil softwarebedrijf CA Technologies overnemen voor een prijs van 44,50 dollar per aandeel. Broadcom meldt zelf dat dit aanbod 20 procent hoger is dan de recentste slotkoers van het aandeel.

Broadcom betaalt in totaal 18,9 miljard dollar (16,2 miljard euro) voor CA Technologies, melden beide bedrijven woensdag in een persverklaring. CA produceert bedrijfssoftware en Broadcom hoopt dat deze overname voor meer groei zorgt.

Broadcom verwacht de overname in het vierde kwartaal definitief te maken, staat in het persbericht. Aandeelhouders van CA en Amerikaanse, Europese en Japanse mededingingsautoriteiten moeten de overname nog goedkeuren.

Dat ging eerder mis. Broadcom wilde concurrent Qualcomm overnemen, maar in maart hield de Amerikaanse president Donald Trump die deal tegen. Volgens het Witte Huis zijn de risico's die uit de relatie tussen Broadcom en verschillende andere buitenlandse partijen voortkomen te groot.

Onder leiding van CEO Hock Tan is Broadcom een van 's werelds grootste chipmakers geworden. Tan bouwt het bedrijf vooral uit door overnames te doen.