De Europese aandelenbeurzen deden woensdag een flinke stap terug. Beleggers vrezen een verdere escalatie van het handelsconflict na de dreiging van extra importheffingen van de VS op Chinese goederen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent in de min op 554,13 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 768,96 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt raakten tot 1,4 procent kwijt.

De Amerikaanse regering heeft een lijst gepubliceerd met Chinese producten waarvoor zij de invoerheffingen met 10 procent wil verhogen. In totaal gaat het om 200 miljard dollar aan goederen. Op de lijst staan onder meer kleding, sigaretten, ijskasten en etenswaren. Tot 30 augustus loopt er een inspraakprocedure. Daarna kan de heffing van kracht worden.

De aandelen van bedrijven die naar verwachting het meest zullen lijden onder een handelsoorlog werden van de hand gedaan. Bij de hoofdfondsen op het Damrak stond staalconcern ArcelorMittal onderaan met een verlies van 3,7 procent. Telecomconcern KPN voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 0,4 procent.

Ook Wall Street staat woensdag in de min. De Dow-Jonesindex stond kort na opening 0,6 procent lager op 24.778 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 2780 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,5 procent tot 7719 punten.

Aperam

In de MidKap sloot roestvrijstaalmaker Aperam de rij met een min van 2,5 procent. Chiptoeleverancier Besi volgde met een verlies van 2,3 procent. Sterkste stijger was advies- en ingenieursbureau Arcadis met een plus van 1,9 procent.

Bij de kleinere bedrijven klom Sif Holdings meer dan 3 procent. De funderingsspecialist wil Fred van Beers benoemen tot nieuwe bestuursvoorzitter. Sif kreeg tevens een opdracht voor een Deens gasveld. Beddenverkoper Beter Bed dikte 8,6 procent aan na een adviesverhoging door ABN AMRO.

Sky

In Londen daalde Sky met 0,4 procent. Mediaconcern 21st Century Fox heeft zijn bod op zijn Britse branchegenoot verhoogd. Het concern van mediamagnaat Rupert Murdoch is bereid 14 pond per aandeel te betalen voor de aandelen Sky die het bedrijf nog niet bezit.

Burberry zakte bijna 3 procent na een kwartaalupdate van het Britse modehuis. De Britse detacheerder PageGroup daalde 1,8 procent ondanks een recordwinst in het tweede kwartaal.

De euro was 1,1702 dollar waard, tegen 1,1732 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 73,36 dollar. De prijs van Brentolie zakte 2,6 procent tot 76,88 dollar per vat.