De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met kleine winsten de handel uitgegaan. Beleggers leken wat voorzichtig na nieuwe ontwikkelingen rondom de handelsspanningen wereldwijd.

Ook Rusland mengt zich nu in de strijd met het afkondigen van een reeks importheffingen op Amerikaanse producten. Altice Europe was in Amsterdam een opvallende stijger.

De AEX-index in Amsterdam sloot met 553,62 punten 0,2 procent boven de slotstand van donderdag. De MidKap verloor 0,2 procent tot 760,65 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt sloten tot 0,3 procent hoger.

De Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 34 miljard dollar zijn officieel in werking getreden. China liet weten met tegenmaatregelen te komen en beschuldigde de VS van het ''starten van de grootste handelsoorlog in de geschiedenis". Rusland kwam op zijn beurt met een vergelding op de Amerikaanse importheffingen op aluminium en staal.

Altice Europe

De hoofdindex op Beursplein 5 werd aangevoerd door kabel- en telecombedrijf Altice Europe met een winst van bijna 4 procent. Het bedrijf zou van plan zijn om zijn Portugese divisie te verkopen. Branchegenoten Orange en Telefonica zouden in de markt zijn voor onderdelen.

In de MidKap was bodemonderzoeker Fugro verder veruit de grootste daler met een verlies van bijna 7 procent na een adviesverlaging door ABN AMRO.

Deutsche Bank

Deutsche Bank won in Frankfurt 2,5 procent. De banken JPMorgan en ICBC overwegen naar verluidt een belang in de Duitse branchegenoot te nemen. De Duitse grootbank staat onder druk wegens zorgen over zijn kapitaalpositie en is bezig het mes in de organisatie te zetten.

Op de Duitse beurs klom ThyssenKrupp 2,4 procent. Topman Heinrich Hiesinger van het Duitse staalconcern heeft zijn ontslag ingediend. Nog maar enkele dagen terug lukte het Hiesinger om de Europese fusiedeal met branchegenoot Tata Steel veilig te stellen, iets wat hem door veel aandeelhouders niet in dank werd afgenomen.

De euro was 1,1742 dollar waard, tegen 1,1697 dollar op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 73,82 dollar. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs en werd verhandeld voor 77,07 dollar per vat.