Fusie Tata Steel en ThyssenKrupp afgerond

Staalbedrijven Tata Steel en ThyssenKrupp hebben de fusie afgerond. Nadat eerder Tata Steel akkoord ging, is ook de Raad van Bestuur van ThyssenKrupp het eens met de voorwaarden.

Het gaat om de Europese takken van de bedrijven. De formele ondertekening heeft inmiddels plaatsgevonden.

Het is de grootste Europese staaldeal sinds de overname van Arcelor door Mittal in 2006, waaruit staalgigant ArcelorMittal werd gevormd. Mededingingsautoriteiten moeten de fusie nog goedkeuren.

Het Indiase Tata Steel, moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, en het Duitse industrie- en staalconcern ThyssenKrupp maakten in september vorig jaar hun plannen wereldkundig om hun staalactiviteiten in Europa samen te voegen.

De combinatie, die de naam Thyssenkrupp Tata Steel krijgt, heeft circa 48.000 medewerkers en een omzet van 15 miljard euro. De bedrijven verwachten 400 tot 500 miljoen euro te kunnen besparen, onder meer door het schrappen van 4.000 arbeidsplaatsen.

Arbeidsplaatsen

In Nederland bereikte Tata Steel een akkoord met de bonden, nadat duidelijk werd dat hier hoogstens vierhonderd arbeidsplaatsen verdwijnen.

Bij de ondernemingsraden, werknemers en vakbonden bij ThyssenKrupp en in IJmuiden waren grote zorgen, vooral vanwege het banenverlies. Er zijn toezeggingen gedaan dat er geen gedwongen ontslagen volgen.

Eerder deze week werd al duidelijk dat de werknemers van beide bedrijven akkoord gingen met de deal, nadat ze voldoende waarborgen kregen over werkgelegenheid en toekomstige investeringen.

Vrijdagochtend stemde de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland in met de samensmelting. Daarmee werd het laatste grote obstakel voor de fusie genomen.

De directie kwam tegemoet aan voorwaarden over onder meer de relatief zelfstandige positie van de Nederlandse activiteiten.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie