De Europese beurzen boekten vrijdag stevige winsten. Beleggers schoven op de laatste handelsdag van het tweede kwartaal de zorgen over het slepende handelsconflict aan de kant.

Op het Damrak ging Galapagos in de uitverkoop na heroverweging van de samenwerking met een belangrijke partner.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 553,80 punten. De hoofdindex kwam in juni amper van zijn plaats, maar stevent voor het tweede kwartaal af op een winst van rond 4,5 procent. De MidKap klom 1,1 procent tot 778,22 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,2 procent vooruit.

Galapagos raakte 9 procent kwijt bij de hoofdfondsen. Het biotechnologiebedrijf liet weten de toekomst van de samenwerking op het gebied van taaislijmziekte met branchegenoot AbbVie te heroverwegen. Volgens het bedrijf heeft AbbVie besloten niet verder te gaan met een geplande tweede drievoudige combinatietherapie.

ASML

Grootste stijger in de AEX was chipmachinemaker ASML met een winst van 2,7 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM won 2,2 procent. Investeerder Bain Capital wil volgens persbureau Bloomberg DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP) inlijven. DSP is een samenwerking van DSM en het Chinese Sinochem.

In de MidKap voerde chiptoeleverancier Besi de stijgers aan met een plus van 3,5 procent. Beursintermediair Flow Traders was de enige daler met een min van 0,3 procent. TomTom won 0,4 procent. Het navigatiebedrijf gaat kaartdiensten leveren aan hotelvergelijkingssite Trivago.

Frankfurt

In Frankfurt klom Deutsche Bank 2,1 procent. Beleggers waren er niet van onder de indruk dat de Amerikaanse tak van de bank niet is geslaagd voor de tweede fase van de stresstest van de Federal Reserve. De Duitse containerrederij Hapag-Lloyd kelderde 20 procent na een winstalarm.

Novartis won ruim 3 procent in Zürich. De Zwitserse farmaceut wil oogzorgdivisie Alcon definitief afsplitsen en kondigde een aandeleninkoopprogramma van 5 miljard dollar aan. In Milaan steeg Fiat Chrysler 3 procent na mediaberichten dat het Zuid-Koreaanse bedrijf Hyundai aast op een overname van de Italiaanse autobouwer.

De euro was 1,1642 dollar waard, tegen 1,1576 dollar op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent in prijs tot 73,40 dollar. Brentolie steeg 0,9 procent tot 78,53 dollar per vat.