De Europese beurzen zijn donderdag met duidelijke verliezen gesloten. Het aanhoudende internationale handelsconflict zorgde opnieuw voor nervositeit op de beursvloeren.

Op het Damrak in Amsterdam was Signify de gebeten hond na een winstwaarschuwing van branchegenoot Osram Licht.

De AEX-index op Beursplein 5 beperkte het verlies na een eindsprintje tot 0,9 procent op 547,48 punten. De MidKap zakte 1,6 procent tot 769,74 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 1,4 procent.

Signify, het voormalige Philips Lighting, was met een verlies van 5 procent de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak.

Het Duitse Osram Licht, dat moeilijke tijden in de automobielindustrie voorspelde en mede daarom zijn verwachtingen verlaagde, kelderde bijna 22 procent in Frankfurt. Eerder op de dag kwam het Oostenrijkse verlichtingsbedrijf Zumtobel ook al met tegenvallende cijfers en verwachtingen. Zumtobel zakte ruim 19 procent op de beurs in Wenen.

ASR

Verzekeraar ASR stond met een winst van 0,8 procent bij de schaarse winnaars in de AEX. De verzekeraar liet weten voor te liggen op het schema voor de integratie van de overgenomen Nederlandse activiteiten van Generali, waarmee de weg voor nieuwe overnames vrij lijkt.

Verder hadden chipbedrijven het opnieuw moeilijk, zoals wel vaker sinds het oplaaien van de wereldwijde handelsspanningen. In de hoofdindex zakte ASML 2,9 procent. In de MidKap sloot chiptoeleverancier Besi de rij met een min van 4,8 procent. Ook ASMI had het met een verlies van 2,8 procent wederom moeilijk.

H&M

In Stockholm steeg Hennes & Mauritz (H&M) 1,8 procent. De Zweedse kledingketen zag de winst in het tweede kwartaal sterker dan verwacht afnemen, mede vanwege kortingsacties. Topman Karl-Johan Persson verwacht dat de tweede helft van het jaar sterker zal zijn.

Sanofi daalde 1 procent in Parijs. Het Franse farmaceutische concern verkoopt zijn Europese activiteiten op het gebied van generieke medicijnen voor 1,9 miljard euro aan de private investeerder Advent.

De euro was 1,1576 dollar waard, tegen 1,1589 dollar op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 73,34 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 77,66 dollar per vat.