Het aantal beursgangen is in het tweede kwartaal wereldwijd duidelijk gedaald. Dit komt vooral door onzekerheid op de markten vanwege de oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn wereldwijd 325 bedrijven naar de beurs gebracht, blijkt woensdag uit een onderzoek van accountants- en adviesbureau Ernst & Young (EY). Dat zijn er 26 procent minder dan vorig jaar.

De opbrengsten kwamen uit op 45 miljard dollar, een afname van 19 procent op jaarbasis. EY is positief over de toekomst en verwacht een opleving in de tweede helft van dit jaar

Afgelopen drie maanden waren vooral in China minder beursgangen. Door de handelsoorlog tussen Peking en Washington zijn de Chinese beurzen de afgelopen tijd stevig gedaald.

Grootste introducties

De grootste beursintroductie in de eerste helft van 2018 was die van het Duitse zorgtechnologieconcern Healthineers. Moederconcern Siemens bracht Healthineers in maart naar de beurs in Frankfurt, waarmee 5,3 miljard dollar is opgehaald. Daarna komt de beursgang van een Chinees dochteronderdeel van Apple-toeleverancier Foxconn. Met deze beursgang is 4,2 miljard dollar opgehaald.

In Amsterdam trok eerder deze maand de sprong naar de beurs door betalingsverwerker Adyen de aandacht van beleggers. Die leverde in totaal 947 miljoen euro op voor de aandeelhouders die een belang in Adyen hebben verkochten. De beursgang van Adyen is de grootste op Beursplein 5 sinds die van ABN AMRO in 2015.