De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met wisselende resultaten de dag uitgegaan. De AEX sloot met een kleine plus, maar enkele andere beurzen speelden de winsten van eerder op de dag weer kwijt.

Beleggers bleven voorzichtig en hielden de ontwikkelingen rond de internationale handelsstrijd nauwlettend in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,1 procent in de plus op 547,27 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 777,17 punten.

De beursgraadmeter in Londen ging 0,5 procent omhoog. Parijs bleef vrijwel vlak en Frankfurt leverde 0,3 procent in.

Chipsector

Chipbedrijven in Europa werden opgepikt na de koerstik in de sector op maandag. Austria Microsystems (AMS) en STMicroelectronics stegen tot 2,9 procent.

Chipmachinemaker ASML was een van de grootste stijgers bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 0,7 procent, na een adviesverhoging door AlphaValue. Maandag daalde de koers van ASML nog ruim 5 procent.

Koploper in de AEX was medisch technologiebedrijf Philips met een plus van 1,2 procent. Telecombedrijf KPN sloot de rij met een min van meer dan 2 procent.

Sligro

In de MidKap voerde metalenspecialist AMG de stijgers aan met een winst van 1,2 procent. Sligro won 0,8 procent, nadat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) de overname van de EMTÉ-winkels van het groothandelsbedrijf door supermarktketens Jumbo en Coop had goedgekeurd. 

Grootste daler bij de middelgrote bedrijven was Air France-KLM met een min van 4,6 procent. De luchtvaartcombinatie gooit de benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter mogelijk over een andere boeg na de kritiek op een mogelijke kandidaat.

Op de lokale markt in Amsterdam verloor Ajax 4,3 procent. De beursgenoteerde voetbalclub erkent dat middenvelder Abdelhak Nouri vorig jaar geen adequate medische hulp heeft gekregen toen hij werd getroffen door hartfalen tijdens een oefenwedstrijd.

Telefónica

In Madrid verloor Telefónica 0,1 procent. Het Spaanse telecomconcern verwierf de uitzendrechten voor de Spaanse voetbalwedstrijden voor de komende drie jaar voor bijna 3 miljard euro.

De euro was 1,1672 dollar waard, tegen 1,1692 dollar op maandag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 2,3 procent tot 69,65 dollar. Brentolie steeg 1,1 procent tot 75,55 dollar per vat.