De Turkse lira profiteert van de verkiezingszege van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Daarmee komt een einde aan een periode van politieke onzekerheid die de munt verder omlaag heeft geduwd. Maandagochtend klom de lira tot 1,9 procent ten opzichte van de dollar.

In de aanloop naar de verkiezingen lieten de peilingen zien dat een overwinning van Erdogan verre van zeker was. Beleggers waren daarom bang dat er een tweede ronde zou moeten komen die tot langere onzekerheid kan leiden.

Ook was er de mogelijkheid dat de AK-partij van Erdogan haar meerderheid in het parlement zou kwijtraken, wat het regeren moeizamer zou maken.

De blik van beleggers kan nu weer op het beleid van de Turkse regering gericht worden. Erdogan wilde eerder dit jaar renteverhogingen tegenhouden die volgens veel beleggers nodig zijn om de snelgroeiende economie af te koelen. Daardoor is de lira flink gedaald. 

Uiteindelijk heeft de Turkse centrale bank de rente sinds april met 0,5 procent verhoogd. Maar er blijven vragen bestaan over de onafhankelijkheid van de bank.