De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire hoopt dat er zo snel mogelijk een besluit wordt genomen over een nieuwe bestuursvoorzitter voor Air France-KLM. Hij hoopt dat binnen enkele weken een naam bekend zal worden, zei hij op de Franse radio.

Vrijdag werd door de Franse krant La Tribune gemeld dat Air France-KLM de financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia, Philippe Capron, in het vizier heeft om de nieuwe topman te worden.

Volgens bronnen is de keuze voor Capron zelfs al gemaakt door Air France-KLM en zal zijn voordracht komende week worden voorgelegd aan de raad van toezicht bij het luchtvaartbedrijf.

Volgens Le Maire moeten alle belanghebbenden bij Air France-KLM betrokken worden bij de keuze voor een nieuwe bestuursvoorzitter.

Opvolger

De zestigjarige Capron is sinds 2014 financieel directeur bij Veolia. Daarvoor werkte hij onder meer bij mediaconcern Vivendi. Hij zou dan de opvolger worden van de opgestapte topman Jean-Marc Janaillac.

In mei trad Janaillac af nadat het hem niet was gelukt buiten de bonden om zaken te doen met het eigen personeel. Sindsdien geeft een interim-bestuur de dagelijkse leiding.

Het is volgens Le Maire van belang dat een toekomstig bestuursvoorzitter ervaring heeft. Er zijn volgens hem meerdere kandidaten voor de hoogste functie bij Air France-KLM, onder wie dus Capron.

Het zou volgens Le Maire "ideaal'' zijn als er in juli een nieuwe topbestuurder wordt benoemd voor het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern. "Hoe sneller, hoe beter'', aldus de minister.

Behandeling KLM

Een vertegenwoordiger van het KLM-personeel beklaagde zich afgelopen week over een gebrek aan informatie over de benoeming van de nieuwe topbestuurder.

Er heerst al langer onvrede bij de Nederlandse tak van het bedrijf over hun behandeling door het Franse deel. De raad van commissarissen (rvc) van KLM eiste vrijdag in een brief niet langer "als een dochteronderneming van Air France" te worden behandeld, "terwijl KLM vier keer meer winst maakt".

"De mensen van KLM hebben het idee dat de CEO van Air France-KLM zich nu vooral bezighoudt met Air France", stelde de vertegenwoordiger van het KLM-personeel.

De brief was gericht aan Anne-Marie Couderc, de waarnemend bestuurder van de luchtvaartcombinatie. De rvc eist een aanpassing van de bestuursstructuur om gelijke behandeling te waarborgen.