De Europese beurzen gingen dinsdag fors omlaag. De beurshandel bleef in de ban van een dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot de sessie 0,9 procent lager op 554,57 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 795,02 punten.

De beurs in Londen ging 0,4 procent omlaag, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,2 procent in.

De Amerikaanse president Donald Trump zette de handelsrelatie met China verder op scherp met zijn dreigement om 10 procent extra belasting te heffen op Chinese goederen, als Peking zijn tegenmaatregelen niet terugdraait. De Chinezen reageerden daarop fel.

ArcelorMittal

Bedrijven die last kunnen ondervinden van een handelsoorlog werden afgestraft. Grootste dalers bij de hoofdfondsen waren waren staalconcern ArcelorMittal en chipmachinemaker ASML met verliezen van 3,8 procent en 2,8 procent.

Verzekeraar Aegon was met een plus van 2,2 procent met afstand de grootste stijger.

Air France-KLM

In de MidKap stonden de chipbedrijven ASMI en Besi onderaan met verliezen van beide 3,3 procent. Air France-KLM (plus 5,4 procent) was de sterkste stijger.

De Franse vakbonden hebben een eerder aangekondigde vierdaagse staking bij Air France opgeschort. De bonden willen wachten op de benoeming van de nieuwe topman bij moederbedrijf Air France-KLM.

Esperite

Op de lokale markt verloor Esperite 3,4 procent. Het stamcelbedrijf stelt de publicatie van zijn jaarverslag over 2017 wederom uit.

Adyen klom 0,4 procent tot 412,50 euro. Kempen verlaagde het advies voor het betaalbedrijf, dat vorige week een spectaculair beursdebuut maakte. Het koersdoel bedraagt 320 euro.

Mijnbouwers

In Londen stonden de mijnbouwers en grondstoffenbedrijven onder druk door de vrees voor een escalatie van het handelsconflict. BHP Billiton, Rio Tinto, Glencore en Anglo American verloren tot ruim 3 procent.

Het Britse warenhuis Debenhams kelderde bijna 11 procent na een nieuw winstalarm

Euro en olie

De euro was 1,1578 dollar waard, tegen 1,1608 dollar op maandag.

Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 64,91 dollar. Brentolie zakte 0,6 procent in prijs tot 74,91 dollar per vat.