De Japanse effectenbeurs is dinsdag flink lager gesloten. De vrees voor een handelsoorlog laaide weer op nadat de Amerikaanse president Donald Trump de handelsrelatie met China verder op scherp had gezet.

Ook elders in het Verre Oosten werden overwegend stevige koersverliezen geleden. In Tokio eindigde de Nikkei 1,8 procent in de min op 22.278,48 punten. 

Vooral de Japanse exportbedrijven werden van de hand gedaan na een stijging van de Japanse yen, die in onzekere tijden als een veilige haven wordt gezien. Bouwmachinemaker Komatsu, die veel omzet uit het buitenland haalt, verloor 2,5 procent.

De Japanse marktplaats-app Mercari beleefde een succesvol beursdebuut in Tokio. Het aandeel eindigde op 5.230 yen, tegen een introductiekoers van 3.000 yen. Mercari werd in 2016 de eerste zogenoemde unicorn in Japan, oftewel een start-up met een papieren waarde van meer dan 1 miljard dollar.

Heffingen

De Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds 2,7 procent kwijt en de beurs in Shanghai daalde met 3 procent. President Trump kondigde aan 10 procent extra belasting te heffen op Chinese goederen, die een handelswaarde van 200 miljard dollar vertegenwoordigen.

Die heffingen moeten gaan gelden als China zijn tegenmaatregelen niet terugdraait. Peking reageerde echter fel op de nieuwe dreigementen.

De Kospi in Seoul ging 1,7 procent onderuit. In Sydney wist de All Ordinaries de handelszorgen enigszins van zich af te schudden met een plusje van 0,1 procent.