De Nederlandse schatkist zou de afgelopen jaren miljarden euro's aan dividendbelasting zijn misgelopen, doordat aandeelhouders van Shell deze belasting niet hoeven te betalen.

Dat schrijft dagblad Trouw zaterdag, met een verwijzing naar afspraken die het olie- en gasbedrijf met de Belastingdienst heeft gemaakt in 2005.

President-directeur van Shell Marjan van Loon reageert "stomverbaasd'' en noemt de berichtgeving "tendentieus''.

In Trouw zet hoogleraar Belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit van Amsterdam grote vraagtekens bij de overeenkomst tussen de fiscus en Shell. Die komt erop neer dat dividend aan aandeelhouders buiten Nederland wordt uitgekeerd via een Britse dochtermaatschappij en een trust op het Kanaaleiland Jersey. De aandeelhouders hoeven er dan geen belasting over te betalen.

In een artikel dat volgende week wordt gepubliceerd in Weekblad Fiscaal Recht stelt Van de Streek dat de afspraak tussen Shell en de Belastingdienst in strijd lijkt met de Wet op de dividendbelasting.

Volgens een berekening van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) is sindsdien 45 miljard euro aan dividend op deze manier uitgekeerd. Als over dat bedrag wel dividendbelasting was betaald, zou dat volgens de organisatie 7 miljard euro hebben opgeleverd.

Aandelen

Shell verdedigt de manier waarop het bedrijf dividenduitkeringen afhandelt en stelt hier "altijd transparant" over te zijn geweest. Het bedrijf handelt naar eigen zeggen in overeenstemming met de fiscale wet- en regelgeving in Nederland.

De huidige werkwijze komt voort uit de samenvoeging van de Nederlandse en de Britse moedermaatschappijen van het bedrijf in 2004. Omdat het Verenigd Koninkrijk geen dividendbelasting kent en Nederland wel, werd besloten twee soorten aandelen uit te geven. Over A-aandelen wordt dividendbelasting geheven en over B-aandelen niet. Nederlandse aandeelhouders kunnen de afgedragen belasting overigens via de Belastingdienst terugkrijgen.

"Dit loste het probleem voor de aandeelhouders van de Britse moedermaatschappij op en maakte de weg vrij voor een hoofdkantoor in Den Haag'', stelt Shell. Het bedrijf benadrukt dat het Nederlandse hoofdkantoor de economie veel oplevert.

Volgens hoogleraar Van de Streek zou de redenering achter de belastingafspraken echter geen stand houden voor een rechter. 

Parlementaire enquête

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat er een parlementaire enquête moet komen over het coalitiebesluit om de dividendbelasting af te schaffen. Directe aanleiding voor het pleidooi, dat Klaver zaterdag nog naar de overige fractievoorzitters wil sturen, is de berichtgeving in Trouw. Ook de SP spreekt schande van de afspraak waar de krant over schrijft.

Volgens Klaver hangt rond de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting ''de geur van vriendjespolitiek". "Dit is niet hoe een democratie hoort te werken. Er gaat iets helemaal verkeerd als één bedrijf zo machtig is dat het zijn eigen regels mag maken. In een rechtsstaat staat niemand boven de wet'', stelt hij.

SP-leider Lilian Marijnissen spreekt van een ''stinkende deal'' en noemt premier Mark Rutte ''een loopjongen van het grootkapitaal die het geld en de macht van de rijkste 10 procent beschermt''. Rutte heeft wat haar betreft ''wat uit te leggen". "Dat mag hij komende week in de Kamer doen", aldus Marijnissen.

GroenLinks en SP vinden dat de Staat alsnog de ruim 7 miljard euro moet innen die Shell-aandeelhouders aan dividendbelasting vermeden zouden hebben.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!