Unilever raakt zijn notering in de FTSE 100-beursgraadmeter in Londen waarschijnlijk kwijt. Het Nederlands-Britse voedingsmiddelen- en wasmiddelenconcern noemde het in een document voor beleggers "zeer onwaarschijnlijk" dat de FTSE-notering behouden kan worden.

De FTSE 100 is de Britse tegenhanger van de AEX-index in Amsterdam. Sommige beleggers investeren via een fonds automatisch in alle bedrijven in zo'n index.

Als Unilever daadwerkelijk uit de FTSE verdwijnt, zal dat dus betekenen dat die beleggers hun aandelen in het bedrijf verkopen.

In maart koos Unilever definitief voor Rotterdam als hoofdzetel, waarmee het afscheid nam van de duale structuur met een tweede hoofdkantoor in Londen.

Daarbij gaf het aan zijn beursnoteringen in Londen en New York, naast die in Amsterdam, te willen behouden. Door de duale structuur te schrappen, lag al voor de hand dat opname in een index in Londen niet meer mogelijk zou zijn.

Unilever koos onder meer voor Rotterdam omdat in de aandelen in Nederland meer wordt gehandeld dan in die in Londen. Overigens behoudt Unilever wel een sterke band met Groot-Brittannië. Er blijven duizenden mensen werken in het voormalige hoofdkantoor in Londen.