Beursdebutant Adyen stal woensdag de show op de aandelenbeurs in Amsterdam. Het aandeel van de betalingsdienstverlener schoot omhoog bij zijn beursdebuut. De beursgraadmeters in Europa lieten weinig beweging zien.

Beleggers hielden hun kruit droog voorafgaand aan het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die naar verwachting na sluiting van de Europese beurshandel de rente zal verhogen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de plus op 563,50 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 806,09 punten. Frankfurt en Londen zakten 0,3 procent. Parijs stond vlak.

Op de lokale markt noteerde Adyen op 433 euro. Dat is 80 procent meer dan de introductieprijs van 240 euro per aandeel. Naar de stukken van het fintechbedrijf was veel vraag bij institutionele beleggers. Particulieren konden niet inschrijven.

De beursgang van  Adyen, dat onlinebetalingen verwerkt voor klanten als De Bijenkorf, Uber, Netflix en Spotify, is de grootste in jaren op het Damrak.

Adviesverhoging

Koploper in de AEX was chipmachinemaker ASML met een winst van 1,3 procent na een adviesverhoging door RBC. Olie- en gasconcern Shell stond onderaan met een verlies van 1,2 procent.

Philips won 0,2 procent. Het zorgtechnologiebedrijf heeft het Britse Remote Diagnostic Technologies (RDT) overgenomen. Dat bedrijf maakt onder meer apparaten waarmee patiënten op afstand in de gaten kunnen worden gehouden.

Luchtvaartmaatschappijen

In de MidKap stond Air France-KLM bovenaan met een plus van 2,7 procent. De Franse overheid wil Air France helpen om concurrerender te worden en de luchtvaartmaatschappij bijstaan in de onderhandelingen met de vakbonden.

Bij Air France is het al tijden onrustig door een reeks stakingen vanwege een slepend loonconflict en het opstappen van topman Jean-Marc Janaillac in mei.

In Madrid zag Inditex een openingswinst verdampen en zakte 1,7 procent. Het moederbedrijf van onder meer Zara, Massimo Dutti en Bershka boekte in het eerste kwartaal meer omzet en winst.

Dixons Carphone zakte 4 procent in Londen na een nieuw datalek bij de Britse winkelketen. In 2015 werd het bedrijf ook al getroffen door een computerhack.

De euro noteerde op 1,1748 dollar, tegen 1,1793 dollar op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 65,91 dollar. Brentolie zakte 0,7 procent in prijs tot 75,40 dollar per vat.