De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft een schikking getroffen met accountant Deloitte over een compensatieregeling voor beleggers vanwege de grote boekhoudfraude bij Ahold die in 2003 aan het licht kwam.

Met de schikking komt na zo'n vijftien jaar een einde aan het juridisch geschil. Deloitte erkent geen schuld of aansprakelijkheid, maar stelt wel een bedrag van 10 miljoen euro ter beschikking aan beleggers die ten tijde van de affaire Ahold-aandelen in bezit hadden en VEB-lid zijn.

De regeling gaat over een procedure die VEB aanspande in 2012. De effectenbezitters claimden miljarden aan schade bij de accountant.

Ahold schikte in 2005 zelf al voor 1 miljard euro met beleggers.

Misleiding

Diverse gerechtelijke instanties hebben de afgelopen jaren gesteld dat de fraude mede bedoeld was om Deloitte als accountant te misleiden. Deloitte heeft de fraude destijds zelf ontdekt en aan de kaak gesteld.

De beurskoers van Ahold kwam begin 2003 in een vrije val toen het boekhoudschandaal aan het licht kwam. Zo bleken bij de toenmalige tak US Foodservice met de cijfers te zijn gesjoemeld.

Toenmalig Ahold-topman Cees van der Hoeven en financieel directeur Michiel Meurs werden vervolgd voor hun rol in het boekhoudschandaal. Van der Hoeven kreeg alleen een boete, Meurs bovendien een voorwaardelijke gevangenisstraf.