De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag overwegend licht omlaag gegaan. Banken en verzekeraars waren bij beleggers in trek door signalen dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn opkoopprogramma spoedig gaat beëindigen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een kleine min op 562,04 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 805,16 punten. Frankfurt en Parijs daalden 0,2 procent, Londen won 0,1 procent.

ASR, NN Group, ING, ABN AMRO en Aegon waren bij de sterkere stijgers in de AEX te vinden met winsten tot 1,9 procent.

Staalconcern ArcelorMittal stond onderaan met een verlies van 2,5 procent na een adviesverlaging door UBS. De analisten van de Zwitserse bank zijn voorzichtiger geworden over de Europese staalbranche. Het advies voor de Duitse concurrent Salzgitter (min 1,5 procent) ging ook omlaag.

BAM

In de MidKap behoorde BAM tot de winnaars met een koerswinst van ruim 1 procent. Het bouwbedrijf verkoopt 112 appartementen en commerciële ruimtes in Utrecht aan Syntrus Achmea. De bouw van de appartementen gaat begin volgend jaar van start.

Curetis maakte op het Damrak een koerssprong van 11,6 procent. Het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf kondigde aan zijn diagnosesysteem Unyvero in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

Deutsche Bank

In Frankfurt klom het geplaagde Deutsche Bank 0,6 procent. Ook de koers van dit financiële concern werd vooruitgeholpen door de signalen over de ECB. Financieel topman James von Moltke heeft in een presentatie aangegeven dat de baten in het lopende kwartaal naar verwachting wel opnieuw lager uitkomen dan een jaar eerder.

Rémy Cointreau ging na publicatie van de resultaten 4,8 procent onderuit in Parijs. Beleggers waren vooral ontevreden over het ongewijzigde dividend van de Franse drankenproducent.

De euro was 1,1825 dollar waard, tegen 1,1774 dollar op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,5 procent tot 65,70 dollar. Een vat Brentolie werd 1,8 procent duurder op 76,72 dollar.