Autobouwer Tesla hoorde woensdag bij de grote winnaars op de beurzen in New York. Beleggers waren erg tevreden, omdat het eindelijk de goede kant op lijkt te gaan met de productie van de Model 3. Ook het aandeel van vliegtuigbouwer Boeing deed het goed, ondanks berichten dat het Amerikaanse concern geen enkel toestel meer zal leveren aan Iran.

Het sentiment op Wall Street was over de gehele linie positief, omdat de Verenigde Staten en China in handelsgesprekken weer wat nader tot elkaar lijken te zijn gekomen. De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent in de plus op 25.146,39 punten. De brede S&P 500 steeg 0,9 procent tot 2.772,35 punten en technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,7 procent bij op 7.689,24 punten.

Tesla won bijna een tiende aan beurswaarde, na bemoedigende opmerkingen van topman Elon Musk. Die benadrukte weer dat het autobedrijf ''zeer waarschijnlijk" zijn productiedoel van 5.000 wagens per week van het type Model 3 gaat halen. Door gemiste doelstellingen en het verbranden van veel geld om de productie van die - voor een breder publieke bedoelde - wagen op orde te krijgen, stond Tesla de afgelopen maanden nog flink onder druk.

Vliegtuigbouwer Boeing was de sterkste stijger in de Dow, met een plus van meer dan 3 procent. De Amerikaanse regering kondigde onlangs al aan dat een miljardenorder van Boeing in Iran geen doorgang mocht vinden. De laatste dagen hebben meer grote bedrijven laten weten zich terug te trekken uit Iran als gevolg van het opzeggen van het atoomakkoord door de VS en hernieuwde sancties tegen het land.

Ook Facebook (min 0,8 procent) was in het nieuws. De socialenetwerksite bevestigde gebruikersgegevens te hebben gedeeld met zeker vier Chinese techbedrijven. Een van die bedrijven, Huawei, ligt al onder het vergrootglas in de VS, omdat het gegevens zou delen met de Chinese overheid.

De euro was 1,1772 dollar waard, tegen 1,1774 dollar bij het Europese slot eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte met 65,09 dollar 0,6 procent minder. Brentolie steeg juist 0,6 procent in prijs en werd verhandeld voor 75,83 dollar per vat.